CIK BiH: Ukupno 7.877 kandidata, provjere traju do 8. avgusta

Jučer u 16 sati istekao je rok kojeg su ovjereni politički subjekti za učešće na Općim izborima 2014. godine imali za dostavljanje kandidatskih listi, a kako je objavljeno u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) prema njihovom preliminarnom pregledu ukupno se prijavilo 7.877 kandidata na kandidatskim listama političkih subjekata, piše novinska agnecija Patria.

Prema ovom pregledu SDP, kako je jučer naglasi Svetozra Pudarić, predsjednik Glavnog odbora SDP-a je stranka s najvećim brojem kandidata, a kojih ima 595, dok SDA na Opće izbore izlazi sa 458 kandidata. Savez za bolju budućnost – Fahrudin Radončić predložio je 411 kandidata, a SNSD-Milorad Dodik 215 kandidata.

Kako je za NAP kazala Maksida Pirić, portparol CIK-a, u ovom trenutku samo ove podatke imaju, ali intenzivno rade dalje.

– U skladu sa Izbornim zakonom BiH i Uputstvom o redoslijedu i rokovima izbornih aktivnosti Centralna izborna komisija BiH će do 8. avgusta izvršiti provjeru i konačnu ovjeru kandidata i kandidatskih listi koje budu ispunjavale zakonom propisane uslove. Nakon toga, a najkasnije do 28. avgusta kandidatske liste će biti objavljene u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja – kaže Pirić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close