-TopSLIDEBiHPrivreda

Cijene cigareta ostaju iste, ali poskupljuje duvan

Cijene cigareta u BiH, početkom iduće godine, neće biti povećane, jer nijedan proizvođač do sada nije dostavio nove cjenovnike. Međutim, cijene duvana pojedinih proizvođača biće povećane, potvrdili su za CAPITAL u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Proizvođači cigareta godinama unazad su povećavali cijene u BiH, usljed povećanja akciza na duvan i duvanske proizvode.

Međutim, početkom iduće godine poskupljenja neće biti, iako proizvođači mogu u toku godine, takođe, da donose odluke o promjeni cijena.

„Svako ko želi dići maloprodajnu cijenu mora dostaviti nove cijene u UIO mjesec dana prije početka primjene novih cijena. S obzirom na to da nove cijene za cigarete još nisu dostavljene, to znači da one neće poskupjeti od 1. januara 2022. godine“, kazali su za CAPITAL u UIO.

S druge strane, pojedini proizvođači su dostavili nove, više cijene duvana.

Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznosa akcize na duvan za pušenje za 2022. godinu, koju je nedavno donio Upravni odbor UIO, predviđeno je da akciza na cigarete ostaje ista kao ove godine, dok će akciza na duvan za pušenje iznositi 133,20 KM po kilogramu, i ona je za 3,2 KM veća nego ove godine.

Akcize na cigarete u BiH se ne povećavaju treću godinu, nakon što su proteklih godina imale veliki rast kako bi dostigle nivo minimalne akcize u Evropskoj uniji. Taj nivo BiH je dostigla 2019. godine.

CAPITAL: M. Č. Lj.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close