Cigarete skuplje za 45 feninga

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH trebalo bi na idućoj sjednici da donese odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014, na osnovu koje će cigarete od početka iduće godine biti skuplje minimalno za 45 feninga po kutiji, saznaje “Glas Srpske”.

S obzirom na to da se ovih 45 feninga odnosi samo na poresko opterećenje, i da tu nije uračunato i eventualno povećanje cijena od proizvođača cigareta, moguće je da cigarete od iduće godine poskupe i više od tog iznosa.

U UIO su istakli da je Zakonom o akcizama u BiH, koji se primjenjuje od 1. jula 2009. godine, predviđeno da se posebna akciza na cigarete povećava od 2009. do 2014. minimalno za 15 feninga KM po paklici cigareta.

Povećanje fiksne akcize prouzrokuje povećanje i proporcionalne akcize koja iznosi 42 odsto maloprodajne cijene cigareta, te povećanje PDV-a po svakoj paklici s obzirom na to da akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević istakao je da je BiH trebalo postepeno da povećava akcize na duvanske prerađevine, kako bi dostigla minimalnu akcizu od 2,60 KM po kutiji do 2014. godine, što je bilo utvrđeno akciznom politikom EU u momentu usvajanja Zakona o akcizama.

“U međuvremenu EU je minimalnu akcizu povećala na 3,60 KM po kutiji, pa se pretpostavlja da će BiH morati i nakon 2014. godine nastaviti da povećava akcizu na cigarete kako bi se dostigao nivo minimalne akcize u EU. Odluku o tome će donijeti UO UIO”, kazao je Kovačević. Minimalna akciza po paklici cigareta u BiH trenutno iznosi 1,82 KM.

Povećanje akciza na cigarete u proteklim godinama pozitivno se odrazilo na prihode po tom osnovu. Tako su u 2009. godini prihodi od akciza na cigarete iznosili 449,4 miliona KM, u 2010. su bili 556, dok su u 2011. godini iznosili 716,3 miliona. Ovi prihodi u prošloj godini iznosili su 758,4, dok su u prvih osam mjeseci ove godine bili 506,9 miliona KM.

Akcize na duvan

Upravni odbor UIO na sjednici u julu ove godine usvojio je Izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH u smislu da se uvede posebna akciza na duvan i to u iznosu od deset maraka po kilogramu, te posebna akciza na cigarilose u iznosu od 50 KM na 1.000 komada. Izmjene i dopune proslijeđene su u dalju proceduru prema Savjetu ministara BiH i Parlamentu BiH.

Glas Srpske

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close