Cigarete skuplje za 20 feninga , marlboro 4,20 KM

Nakon što je rezani duhan u BiH poskupio gotovo trostruko, već su poskupjele i određene vrste cigareta, i to za 20 feninga.

– Za sada imamo nove cijene “marlbora”, koji je 4,20 KM, a bio je četiri KM, zatim “yorka”, koji je bio tri KM, a sada je 3,20 KM. Ali ovo ne znači da su nove cijene i u drugim trafikama. Uglavnom, kupci su razočarani, ali i zbunjeni. Ne znaju jesu li cigarete poskupjele ili ne, kao ni mi prodavači, jer je situacija od trafike do trafike drugačija – kazala je prodavačica u jednoj od sarajevskih trafika.
Portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević objašnjava da je već ranije nekoliko proizvođača najavilo povećanje cijena cigareta, javio je “Avaz”.
– Svaki proizvođač ili distributer cigareta u BiH ima mogućnost bilo kad u godini promijeniti cijenu svojih proizvoda, s tim da u novu cijenu moraju biti uključene sve obaveze prema državi. To su akcize ili posebni porezi. Vrlo važno je naglasiti da građani BiH, kada je u pitanju kupovina cigareta, plaćaju isključivo cijenu koja se nalazi na akciznoj markici prilijepljenoj na svakoj kutiji cigareta – naglasio je Kovačević.
Kompanija “Philip Morris BiH” dostavila je u UIOBiH već 22. aprila ove godine zahtjev za registraciju novih cijena svojih proizvoda. Tako “marlboro gold original” i “marlboro red upgrade”, koji su koštali četiri marke, sada koštaju 4,20 KM, dok će cigarete “marlboro flavor plus” i “marlboro blue beyond”, koje trenutno koštaju 4,30 KM, poskupjeti na 4,50 KM.

Nove cijene:

– 4,20 KM Marlboro Gold Original,

– 4,50 KM Marlboro Blue Beyond ,

– 3,90 KM Ronhill,

– 3,50 KM Walter Wolf,

– 3,10 KM LD,

– 4 KM Memphis,

– 3,70 KM Winston,

– 3,50 KM Ronson

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close