CIA godinama obmanjuje javnost o mučenju

WASHINGTON – Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) obmanjivala je američku vladu i javnost godinama prikrivanjem detalja u vezi sa brutalnim programom ispitavanja zatvorenika, piše list The Washington Post.

Američki zvaničnici koji su vidjeli izvještaj Obavještajnog komiteta Senata o programu ispitivanja navode nove informacije o mreži tajnih pritvorskih jedinica, poznatih kao “crne lokacije”, piše list.

Komitet, koji je odgovoran za nadgledanje CIA, završio je izvještaj na 6.300 strana o programu ispitivanja prije više od godinu dana, ali je dokument bio pod oznakom “povjerljivo”.

Na “crnim lokacijama” zatvorenici su podvrgavani surovim tehnikama ispitivanja čak i kada se znalo da oni više ne raspolažu informacijama koje bi mogli da daju, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se pominju do sada nepoznati slučajevi mučenja, uključujući navodno konstanto potapanje osumnjičenih u tankove pune ledene vode u Afganistanu.

Ovo je metoda slična simulaciji utapanja, ali nikada se nije pojavila na listi odobrenih tehnika Ministarstva pravde.

Zvaničnici kažu da milioni dokumenata pokazuju da sposobnosti agenata CIA da izvuku najvrednije obavještajne informacije, uključujući podatak koji je vodio lokaciji i ubistvu Osame bin Ladena 2011. godine, nemaju skoro nikakve veze sa “pojačanim tehnikama ispitivanja”.

 

(SRNA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close