-TopSLIDEBiHPolitika

Christian Schwarz-Schilling: “Politika HDZ-a nije dobra po BiH”

Nekadašnji visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schwarz-Schilling poznat po otvorenim kritikama na račun rada i politike HDZ-a BiH još jednom je za Hayat.ba prokomentirao stanje u našoj zemlji, ali i prijedlog izmjene izbornog zakona koji dolazi od strane te stranke.

Kako je istaknuo HDZ-ova blokada Federacije BiH je sve samo ne konstruktivna i dobra po cijelu zemlju. Poručuje da politika te stranke samo vodi ka još većoj diskriminaciji svih u Bosni i Hercegovini.

“Nažalost politika HDZ-a BiH i blokade Federacije je sve samo ne konstruktivna i dobra po cijelu zemlju. Po mome mišljenju prijedlozi HDZ-a vode ka još većoj etničkoj podijeljenosti i diskriminaciji svih u BiH”, govori Schwarz-Schilling.

Ističe da se tako dolazi do dodatne nestabilnosti i nazadovanja.

“Takvi prijedlozi ne vode računa o presudama EU suda za ljudska prava, mada iz HDZ u posljednje vrijeme tvrde drugačije. Ne vidim kako mogu to praktično provesti i uskladiti sa svojim prijedlozima”, poručuje nekadašnji visoki predstavnik osvrčući se na prijedlog izmjene izbornog zakona od Dragana Čovića i HDZ-a BiH.

Kao rješenje ističe da se ono može pronaći u prijedlozima Venecijanske komisije, odnosno prateći 14 prioriteta.

“Samo tako će se BiH približiti Evropskoj uniji. Zašto bi za BiH trebala vrijediti neka druga pravila, nego za ostatak demokratskog svijeta, ako svakako namjerava da postane dio tog svijeta? Čudi me da političko vodstvo Hrvatske to ne želi da uvidi i tako vatreno zastupa, po meni pogrešan narativ u EU institucijama”, zaključuje Schwarz-Schilling.

SB

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close