Chomsky: U današnjem svijetu narod se ništa ne pita

Poznati američki filozof, lingvist, pisac i predavač Noam Chomsky tokom predavanja na Globalnom medijskom forumu (GMF) u Bonnu kazao je da u “današnjem kapitalističkom sistemu obični narod niko ne pita ništa”.

“Ali mislim da je u Evropi gore nego u Americi. Mnogi već govore o manjku demokratije u Evropi. U nekim evropskim zemljama mijenjala se vlast, ali je ekonomska politika ostala ista. Nacionalne vlade nastavljaju da smanjuju socijalne troškove i podižu poreze, bez obzira šta narod o tome mislio”, kazao je Chomsky.

Istakao je da su “izbori postali beskorisni jer vlade rade ono što od njih traži Evropa”.

Ekonomske direktive

“Nacionalne vlade bespogovorno provode ekonomske direktive Evropske komisije, i izbori su postali skoro besmisleni. Cijela ta situacija podsjeća na zemlje trećeg svijeta kojima upravljaju moćne međunarodne finansijske institucije”, rekao je Chomsky.

Napomenuo je da je briga vlasti o sigurnosti jedan veliki mit osmišljen kako bi vlasti uvećale svoju moć.

“U današnjoj kapitalističkoj demokratiji, prava i potrebe građana su postali beznačajna i sporedna briga. Nacionalne vlade govore o zabrinutosti, o nacionalnoj sigurnosti, ali to je stvoreni mit. Glavni cilj nacionalnih vlada je da uvećaju vlastitu moć”, tvrdi američki profesor.

Chomsky smatra da u Americi ne postoji “istinska sloboda medija koji bi kritikovali politike američkih vlasti”.

Dezinformisanje birača

“Ovih dana vlada SAD-a pokušava da opravda špijuniranje koje izvode tajne službe tvrdeći da se na taj način bore protiv prijetnje terorizma. Da postoje istinski slobodni mediji oni bi propitivali opravdanja američkih političara. Ali toga nema u Americi, što nam pokazuje koliko smo daleko od ideala slobodnih medija”, kazao je Chomsky.

On je istakao da u današnjem svijetu timovi odnose s javnošću (PR) političkih partija pokušavaju da manipulišu građanima kako bi došli na vlast.

“PR ekipe danas imaju ulogu da degradiraju demokratiju. Ne smijemo zaboraviti da samo dobro informisani birači donose dobre odluke. Cilj PR-a u izbornim kampanjama je da dezinformiše birače koji onda donose iracionalne i pogrešne odluke. PR je iz komercijalnog marketinga stigao i u politiku. Kada uključite TV, vidite da se reklamama pokušavaju dezinformisati potrošači kako bi krenuli u masovnu i iracionalnu kupovinu”, kazao je Chomsky.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close