Chomsky: Izrael i SAD žele biti iznad svih država svijeta

Ugledni američki filozof, lingvist, pisac i predavač Noam Chomsky napisao je na svome Twitter profilu kako Izrael i Sjedinjene Američke Države (SAD) percipiraju sebe dominantnim svjetskim silama u poređenju s ostalim državama u današnjem svjetskom poretku, izvještava novinar agencije Anadolija (AA)

Chomsky postavlja pitanje kako se ocjenjuje nepristranost prema Izraelu?

“Jeste li nepristrani prema Izraelu? Postoji jednostavan test za to. Naime, mislite li da Izrael treba imati ista prava kao bilo koja država u međunarodnom poretku? Ni više ni manje. To je neutralan stav. To znači kao i ne biti nepristrasan prema, recimo, Luksemburgu”, piše Chomsky.

Međutim, tvrdi da stvari u današnjem svijetu i nisu tako jednostavne.

“Uredu, niko vas to i ne pita. Jer, bi odgovor sto posto bio potvrdan na univerzitetima na Bliskom Istoku, u medijima itd. Ali, zato to i nije dobar odgovor”, smatra Chomsky.

Napominje kako u svijetu vlada jedna druga struja koja želi da istakne ulogu i značaj Izraela i SAD-a u svjetskoj politici.

“Šta leži iza svega? To je mišljenje da Izrael i SAD trebaju imati prava iznad ostalih država u međunarodnom poretku. I to se onda zove nepristranost”, napisao je Chomsky na svome Twitter profilu.
Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close