Centrotrans najavio nove investicije i smanjenje cijena autobuskih karata

Centrotrans Eurolines je u 2014. godini potvrdio lidersku poziciju u oblasti prijevoza i turizma. U prošloj godini ostvarene investicije iznosile su 5.355.107 KM, od čega je 4.563.115 KM investirano u kupovinu 28 autobusa, istakao je Safudin Čengić, generalni direktor Centrotransa Eurolinesa na godišnjoj press konferenciji u Sarajevu.

KOMPANIJA KOJA PRATI TRENDOVE 

Poslovnu godinu ove kompanije, prema riječima prvog čovjeka, obilježilo je i sniženje autobuskih karata u gradsko-prigradskom saobraćaju, otvaranje prodajnih objekata u BiH, organizacija studentskih pohoda u Pariz, Istanbul, Barselonu i unutar BiH za više od 500 studenata.

Osvrćući se na pozitivne uticaje na poslovanje kompanije Čengić je istakao kvalifikacije N/F Saveza BiH, smanjenje cijene naftne derivata i kvalitetan vozni park.

“Centrotrans je kompanija koja prati i primjenjuje tehnološka dostignuća u cilju unapređenja usluga. Prvi u BiH smo sa besplatnim internetom u autobusima, pokrenuta je i online prodaja autobuskih karata, predstavljena je i nova web stranica Centrotransa te je uveden i video nadzor u autobusima”, istakao je Čengić.

Pojasnio je kako su poslovni rezultati kompanije Centrotrans u 2014. godini u odnosu na 2013. godinu bolji.

“Povećani su prihodi od sedam posto, povećan je broj kilometara za 19 posto, broj prevezenih putnika veći je za 48 posto, dok je realizacija u saobraćaju veća za 20 posto. Broj zaposlenih povećan je za 38, broj autobusa za 28, dok su lična primanja bruto i neto povećana za tri posto”, kazao je Čengić.

POVEĆANJE PRIHODA

Poslovni rezultat ove kompanije je pozitiva i kako ističe on iznosi 322.836 KM, dok je ukupan promet 56.037.242 KM.

Centrotrans Eurolines u odnosu na 2014. godinu, u 2015. godini planira povećati prihod za tri posto, broj kilometara za jedan posto, broj prevezenih putnika za 18 posto i realizaciju u saobraćaju za četiri posto.

“Planirane investicije za 2015. godinu su u iznosu od 3.658.221 KM i to ćemo investirati u bolje poslovanje i nova prevozna sredstva”, kazao je Čengić, te najavio niže cijene autobuskih karata u međugradskom saobraćaju od pet do 20 posto, prigradskom-gradskom od pet do 15 posto i u javnom graskom saobraćaju od 6,66 posto.

Osim pozitivnog uticaja i ova kompanija je imala negativne uticaje. U februaru su se desili protesti u BiH, zatim poplave, prosvjedi prijevoznika, veliki fiskalni i parafiskalni nameti… što utiče na rad kompanije.

“Mi kao prevoznici, ono što osjetimo kao negativan uticaj na naše poslovanje, jeste neadekvatan odnos državnih institucija premo prevoznicima, odnosno donošenje zakonskih i podzakonskih akata koji nisu u koristi prevoznika i njihovog kvalitetnog pružanja usluga”, pojasnio je Čengić, dodajući  kako su veliki fiskalni nameti problem te se nada da će u narednom periodu doći do njihovog smanjenja.

Centrotrans Eurolines – potvrđeni je lider sportskih događaja

Kompanija Centrotrans Eurolines potvrđeni je lider sportskih događaja. U 2014. godini su organizovali putovanja na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine, odlazak reprezentacije i navijača na sve kvalifikacione utakmice, putovanje na SP u Brazil za reprezentaciju i preko 650 navijača, organizacija utakmica za kvalifikacije Euro 2016.

Centrotrans Eurolines  je društveno odgovorna kompanija te se istakla i u donacijama humanitarnim ustanovama, sponzorstvu i donacijama nevladinim organizacijama, sponzorisanju sportskih i kulturnih udruženja i aktivnom učešću na sajmu zapošljavanja.

E. Kokor
ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close