Centralna banka BiH: Poslovnim subjektima blokirano 67.538 računa

U Bosni i Hercegovini, prema najnovijim podacima Centralne banke BiH, krajem novembra bilo je blokirano 67.538 računa poslovnih subjekata, a 41.673 firme imale su bar jedan blokiran račun.

U BiH su krajem oktobra bila blokirana 67.253 računa poslovnih subjekata, a 41.474 firme imale su bar jedan blokiran račun.

Posljednji popis poslovnih subjekata kojima su blokirani računi ima 2.703 stranice i gotovo je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Tu su privredni subjekti od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova, apoteka, stomatoloških ordinacija, advokata, autoprijevoznika i taksista do tzv. srednjih i velikih poduzeća. Na ovom popisu nalaze se i rudnici, mjesne zajednice, općine, pa i sportski savezi.

Najviše blokiranih računa je u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, s obzirom na to da je u tim gradovima najviše registrovanih pravnih subjekata.

U novembru 2012. godine kada je Centralna banka BiH objavila prvi izvještaj o blokiranim računima, u BiH je bilo ukupno 58.038 blokiranih računa i odnosili su se na 35.694 poslovna subjekta.

Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno i dostupni su na web stranici CBBiH.

| Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close