Čengićeva borba za Bošnjake traje više od tri decenije

Hasan Čengić novi je predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH! To je odlučeno u subotu tajnim glasanjem na zasjedanju Sabora u Sarajevu. Na četverogodišnji mandat Čengić je izabran sa 64 glasa, dok je njegov protukandidat  Muamer Terzić iz Travnika dobio 16 glasova. Jedan glas je bio nevažeći, piše bh. novinska agencija Patria.

– I Terzić je po svim kriterijima mogao biti predsjednik Sabora. Radi se o čovjeku s respektabilnim iskustvom. Posebna je čast biti izabran kada imate takvog protukandidata – rekao je Čengić o Muameru Terziću.

Hasan Čengić rođen je 30. avgusta 1957. godine u Foči. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu a potom i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Isprva je radio kao imam u Stocu i Zagrebu, ali je sve vrijeme bio vrlo aktivno uključen u bošnjačku politiku, kao jedan od istaknutijih intelektualaca.

Zajedno sa budućim prvim predsjednikom Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alijom Izetbegovićem i grupom muslimanskih intelektualaca našao se 1983. godine na optuženičkoj klupi u „Sarajevskom procesu“. Bilo je to prvi, ali ne i posljednji pokušaj vlasti da uguše Čengića.

“Sarajevski proces” najpoznatiji je politički proces na prostorima bivše Jugoslavije od tog vremena do danas, vođen protiv muslimanskih intelektualaca, koje je tadašnja vlast optužila da u BiH žele stvoriti islamsku državu.

Čengić je i jedan od osnivača najjače bošnjačke stranke SDA, tokom agresije na BiH bio je, uz komandanta Vrhovnog štaba Armije BiH Aliju Izetbegovića, jedan od ključnih ljudi u odbrani zemlje od neprijatelja.

– Došlo je vrijeme da se SDA ponovo vrati uloga (kao u vrijeme Alije Izetbegovića), ali stranka mora napraviti određene zaokrete – kritizirao je Čengić prije dvije godine dodajući da je SDA prva demokratska stranku u BiH, još u vrijeme dok je u Jugoslaviji funkcionisao komunizam.

Čengić je i nakon okončanja sukoba u BiH 1995. godine često bio na udaru domaćih i stranih pravosudnih institucija, ali mu nikada nisu uspjeli dokazati niti jednu optužnicu.

Prije izbora za predsjednika bio je član Sabora IZ u dva mandata, piše NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close