Čengić: Izlazak iz krize ovisi o liderima

Vrijeme koje je potrebno da se izađe iz krize u najvećem broju slučajeva ovisi o liderima, poručio je danas predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Safudin Čengić, na redovnoj nedeljnoj sesiji “Kruga 99”, održanoj na temu “Liderstvo u obnovi privrede  i otklanjanju posljedica prirodne katastrofe”.  “Tako je bilo i poslije Drugog svjetskog rata, tako je bilo je i poslije posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu, nadamo se da će tako biti i poslije ove tragedije koja je zadeslia stavništvo i privredne subjetke BiH”, kazao je Čengić.

Naglasivsi kako Udruženje poslodavaca smatra da će u jednom kraćem periodu, uz pomoć međunarodnih faktora i humanitranih organizacija, biti saniran dio šteta, Čengić je podvukao da treba učiniti sve kako bi se aktivirao privredni subjeket, odnosno pokrenuti proizvodnju i usluge, jer bez toga neće biti oporavka ni regije niti Bosne i Hercegovine.

“Zbog toga su nam potrebni lideri, nadam se da će i državne institucije i međunarodna zajednica prepoznati to svojim kvalitetnim reakcijama u smislu kredita, odnosno u smislu otvaranja tržišta pomoći da BiH iziđe iz krize”, rekao je Čengić.

Ministar poduzetništva obrta i razvoja u Vladi FBiH Sanjin Halimović, podsjetio je da je privreda koja je pogođena prirodnim nesrećama sada dodatno uzdrmana i u pitanju su nova radna mjesta, a prije svega u pitanju je očuvanje postojećih radnih mjesta.

“Naš prijedlog jeste prvo da Vlada Federacije BiH, koja je vlasnik Razvojne banke, učini sve da korisnici kredita kod Razvojne banke budu dovedeni u stanje mirovanja, da se u ovoj fazi ne otplaćuju anuiteti za te kredite. Već smo dali nalog Agenciji za bankarstvo da razgovara s komercijalnim bankama kako bi se reprogramirali krediti, kako za fizička lica pogođena prirodnim nesrećema, tako i za privredu koja je dodatno pogođena”, rekao je Halimović.

On je podsjetio da je zaključak oba doma parlamenta prije tri dana bio da se svi programi unutar ministarstava Vlade Federacije hitno preusmjere za djelovanje u kriznim područjima, a prvenstvno za očuvanje i pokretanje privrede i poljoprivrede.

“Također, na poslovima obnove i rekonstrukcije koristiti isključivo domaću operativu, od prikupljenih donatorskih sredstava isključivo kupovati robu domaćeg porijekla. Moramo napraviti donatorsku konferenciju koja će biti pokretač privrede na području BiH. Zapravo mi bismo trebali animirati cijelo društvo”, kazao je ministar.

Na novinarsko pitanje vezano za količinu uplaćenih donatorskih sredstava na račun Vlade Federacije, Halimović je odgovorio da je petak ta cifra iznosila nešto preko 200.000 KM, dodavši da su to zanemariva sredstva u odnosu na sredstva koja vlada u ovom trenutku ima na raspolaganju, i kroz civilnu zaštitu, resore i javna preduzeća, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close