Čefurji raus, nova filmska atrakcija na Balkanu (video)

Na filmskom festivalu u Cannesu je ovih dana prezentiran radni materijal za novi slovenačko-bosanski dugometražani igrani film ‘Čefurji raus’ uz prisustvo reditelja Gorana Vojnovića ali i slovenačko-bosanskih koproducenata filma

(Depo)

Producent filma  je Arsmedija iz Ljubljane, dok je koproducent produkcija DEPO iz Sarajeva. Prezentaciji filma u Cannesu prisustvovali su reditelj Goran Vojnović, producenti filma Franzi Zajc, Boštjan Iković i Jasmin Duraković, kao i Anila Gajević iz casting agencije Zona koja je učestovala u izboru dijela glumačke ekipe u filmu.

– Iako film još nije gotov, već sada se može reći da je reditelj Vojnović napravio izuzetan posao te da, nakon književnog bestsellera, imamo i potencijalni novi regionalni filmski hit, izjavio je za DEPO PORTAL bosanski koproducent filma Jasmin Duraković.

– Ovaj film je životna tragi-komična priča koja je meni veoma bliska, spoj suza i smijeha, priča o jednom momku, sedamnaestogodišnjaku, koji prestaje da trenira košarku i počinje da se bavi “glupostima”. Tu dolazi do konflikta između oca i sina, oca koji je mnogo truda uložio u sportski uspjeh svoga sina, ukratko je rekao o svom novom filmu reditelj Vojnović, ne želeći da otkriva više detalja.

Kao suradnik na scenariju, koji je nastao prema istoimenom romanu Gorana Vojnovića, bio je angažiran i naš najveći filmski scenarista i pisac Abdulah Sidran, dok glavne uloge, pored slovenačkih, igraju poznati bh. glumci predvođeni Emirom Hadžihafizegovićem i Medihom Musliović.

Inače, roman “Čefurji raus” napisan je 2008. godine, a tematizira život  ‘južnjaka’, doseljenika u Sloveniju, u ljubljanskom naselju Fužine. Bavi se pitanjem identiteta ‘drugih’ i ‘drugačijih’ unutar većinske slovenske zajednice.

Uprkos velikoj javnoj hajci i policijskoj istrazi zbog optužbi da je ovim književnim djelom uvrijedio slovensku policiju, Vojinovićev roman doživio je veliki uspjeh u Sloveniji, a potom i van njenih granica. Ovjenčan je nagradom Prešernovog sklada, koju je dobio početkom februara ove godine, dok je pozorišna adaptacija istog komada izvedena više od 130 puta.

Detalje sa prošlogodišnjeg snimanja posljednjih kadrova iz filma “Čefurji raus” u Kakanju i Visokom pogledajte u video prilogu DEPO TV-a.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close