‘Čefurji’, nakon Slovenije, stižu i u BiH

Početkom naredne godine (9. januar) u sarajevskom kinu Meeting Point zakazana je bh. gala premijera filma Gorana Vojnovića „Čefurji raus“. Film je trenutno u Sloveniji apsolutni kino hit, te se djelo Gorana Vojnovića očekuje sa velikom pažnjom i u BiH. Pogledajte kino trailer filma

Producent filma “Čefurji raus” je filmska kuća Arsmedia iz Ljubljane, dok je koproducent produkcija DEPO iz Sarajeva. Film je u Sloveniji već vidjelo preko 60 000 gledalaca, a sada kreće regionalna kino distribucija filma koju vodi zagrebački „Continental film“.

Kao suradnik na scenariju bio je angažiran i naš najveći filmski scenarista i pisac Abdulah Sidran, a film je podržan i od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Glavne uloge u ovome filmu igraju, osim mladih naturiščika, Emir Hadžihafizbegović i Mediha Musliović.

– Ovaj film je životna tragi-komična priča koja je meni veoma bliska, spoj suza i smijeha, priča o jednom momku, sedamnaestogodišnjaku, koji prestaje da trenira košarku i počinje da se bavi “glupostima”. Tu dolazi do konflikta između oca i sina, oca koji je mnogo truda uložio u sportski uspjeh svoga sina, ovako je ukratko Goran Vojnović predstavljao svoj novi film tokom snimanja, ne želeći da otkriva više detalja.

No, oni koji su imali prilike čitati Vojnovićev roman “Čefurji raus”, napisan 2008. godine, znaju da on tematizira život  ‘južnjaka’, doseljenika u Sloveniju, u ljubljanskom naselju Fužine. Vojnović se u svom djelu bavi pitanjem identiteta ‘drugih’ i ‘drugačijih’ unutar većinske slovenske zajednice.

Kada je zaživio u slovenskoj javnosti, roman “Čefurji raus” našao se na oštrici desničarske kritike, koja ga je žestoko napadala zbog iznesenih stavova, no uprkos velikoj javnoj hajci i policijskoj istrazi, koja je potom uslijedila, zbog optužbi da je ovim književnim djelom uvrijedio slovensku policiju, Vojnovićev roman doživio je veliki uspjeh u Sloveniji, a potom i van njenih granica.

Ovjenčan je i nagradom Prešernovog sklada, dok je pozorišna adaptacija istog komada izvedena više od 130 puta.

Sudeći po kadrovima koji se mogu vidjeti u najavnom traileru, kao i po ogromnom interesu koji za ovaj film vlada u Sloveniji, filmska verzija “Čefurja” neće proći ništa manje zapaženo od romana i pozorišne izvedbe.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close