NogometSport

Čeferin i Begić otvorili novu zgradu Nogometnog saveza BiH u koju je uloženo 10 miliona KM

Begić je istakao kako se posljednjih godina ostvario značaj napredak, kako rezultatski, tako i organizaciono otvaranjem nove zgrade.

“Ideja o ovakvoj zgradi bila je ludost, ali svaka ideja tako izgleda na početku. Međutim, možda je najbolje šutiti i da tišina govori neke stvari. Hvala mojim prijateljima i saradnicima koji nisu dozvolili da nas pojedinci sputavaju. Svaki projekat ima svoje kritičare, ali oni su ovdje rušitelji”, kazao je Begić.

Čeferin je se dotakao između ostalog Nogometnog saveza BiH, Džeke, Pjanića, Lige nacija…

“BiH postaje bogatija za jedan novi sportski objekt. Ovaj čin predstavlja novi korak razvoja fudbala. Novi list se okreće. Svijet se ovih dana divi rezultatima BiH. Prolazak u A diviziju je veliki uspjeh. Imate Džeku i Pjanića, jedan postiže golove kao od šale, a drugi – ja nikada nisam vidio da se nekome Ronaldo sklanja da izvede slobodan udarac”, kaže Čeferin i nastavlja:

“Malo koji savez je imao težu početnu poziciju kao NSBiH, ali svejedno je uhvatio korak za elitom. Uspjeh nije došao preko noći već marljivim radom, posebno u mlađim kategorijama. Brojni su turniri ovdje organizovani za igrače u osjetljivom uzrastu. Potvrda dobrog rada sa mladima je da je vaša kadetska reprezentacija igrala tri puta završnicu na EP. Imate talenat, perspektivu i rukovođenje, ali izuzetno lošu infrastrukturu. Fudbal nas uči brojnim lijepim i bitnim stvarima. Moramo svi da radimo kao tim, pa s nama i država. UEFA će ostati pouzdan partner NSBiH, posebno u infrastrukturnom segmentu. Bez nje nema napretka, ali bitni su i gledatelji i oni zaslužuju najbolje i da uživaju u fudbalskoj predstavi”, rekao je Čeferin.

Novac od UEFA-e i FIFA-e

Zgrada Nogometnog saveza BiH nalazi se na Bulevaru Meše Selimovića u Sarajevu, odnosno na mjestu gdje je nekad bio Geodetski zavod.

Kupljena je putem sudske prodaje na javnoj licitaciji za 6,1 milion KM, uz dodatnih 400.000 KM poreza, dok je u njenu adaptaciju uloženo još 3,5 miliona KM. Tako je ukupno u zgradu uloženo 10 miliona KM.

Savez je za kupovinu i adaptaciju zgrade od UEFA-e dobio 9 miliona KM te milion KM od Svjetske nogometne asocijacije (FIFA). Ova sredstva su iz namjenskih fondova za kupovinu zgrada nacionalnih saveza i nisu se mogla trošiti u druge svrhe.

Projekt je dijelom finansiran iz sredstava koja su za NS BiH opredijeljena iz UEFA HatTrick programa kojim se pomaže realizacija razvojnih projekata evropskih nogometnih saveza. UEFA HatTrick program je ustanovljen 2004. godine, pred Evropsko prvenstvo u Portugalu, a finansira se iz prihoda ostvarenih od organizacije evropskih prvenstava. Od tada je u razvoj nogometa investirano više od 1,8 milijardi eura. Ovu pomoć nacionalni savezi su iskoristili da izgrade nove i unaprijede postojeće trening centre i administrativne kapacitete, ali i da finansiraju Grassroots i ostale razvojne projekte.

Brojni prateći sadržaji

Najveći dio novih prostorija koristit će Nogometni savez BiH, dok će dio koji prevazilazi potrebe izdavati.

Inače, u sklopu nove zgrade NS BiH nalazi se kongresni centar s tri sale, muzej, fan shop, trofejna sala, restoran s kuhinjom, podzemna garaža, vanjska parking mjesta za ukupno 80 vozila, fontana i zelene površine. Kancelarijski prostori usklađeni su s potrebama generalnog sekreterijata.

Nova kuća nogometa u Sarajevu omogućit će administraciji optimalne uslove za rad i implementaciju planiranih strategija, što bi trebalo imati pozitivan efekt na nogomet u Bosni i Hercegovini u godinama koje dolaze.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close