CCI: U BiH 550.000 nezaposlenih, 200.000 nepismenih, 400.000 bez osnovne škole!

U Bosni i Hercegovini registrirano je oko 550.000 nezaposlenih osoba, 200.000 je nepismeno, a gotovo 400.000 osoba nema završenu osnovnu školu, pokazalo je istraživanje o tržištu rada koje provela nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI).

FENA

Kako je istaknuo na današnjoj pres-konferenciji program-menadžer CCI-a Adis Arapović, istraživanje je predstavljeno upravo danas da bi se skrenula pažnja na ovaj problem uoči zvaničnog početka predizborne kampanje jer se očekuje da će se političke partije baviti političkim, a ne egzistencijalnim problemima.

– Za nas je problem nezaposlenosti jedan od najvećih problema u BiH, a obrazovanje odraslih predstavlja posljednju šansu za mobilizaciju raspoloživih resursa u borbi protiv nezaposlenosti i siromaštva kroz povećanje znanja i kompetencija nezaposlenih – ocijenio je Arapović.

Naglasio je i da se sa stepenom obrazovanja povećavaju šanse za zaposlenje jer je na biroima za zapošljavanje najmanje
visokoobrazovanih osoba. Trećinu nezaposlenih čine osobe s maksimalno završenom osnovnom školom, oko 60 posto sa srednjom školom, a manje od osam posto su osobe koje imaju više i visoko obrazovanje.

Iznio je podatak da javne službe za zapošljavanje imaju rashode od oko 200 miliona KM godišnje, a od 12 potrebnih, postoje samo tri zakona o obrazovanju odraslih i to zakon ima Republika Srpska, Unsko-sanski i Zeničko-dobojski kanton dok je zakon u proceduri u Tuzlanskom i Bosanskopodrinjskom kantonu.

Kada je u pitanju Kanton Sarajevo, Arapović je posebno istaknuo da je u ovom kantonu 2013. zaustavljana procedura donošenja zakona o obrazovanju odraslih jer je ministar za obrazovanje, nauku i mlade podnio ostavku, a novi ministar još nije imenovan te se postavlja pitanje ko će odgovarati za činjenicu da KS godinu i po nema ministra.

Projekt-koordinator CCI-a Slaven Divčić se osvrnuo na činjenicu da je BiH među zemljama s najvećim brojem nepismenih te da poseban problem predstavlja činjenica da je mnogo onih koji ne znaju ni čitati ni pisati, a kada je u pitanju informatička pismenost tu je situacija još i gora.

Stoga je CCI dao i neke preporuke za poboljšanja stanja u toj oblasti u BiH među kojima je potreba za harmonizacijom zakonodavstva, promoviranje ideje cjeloživotnog učenja, zagovaranje elementarnog, funkcionalnog i informatičkog opismenjavanja te potreba za usklađivanjem obrazovnog sistema s tržištem rada.

CCI je, u saradnji s Agencijom za lokalne razvojne inicijative ALDI, uz podršku Evropske unije, u julu 2014. godine pokrenuo kampanju “Uči i radi” radi smanjenja nezaposlenosti i jačanja tržišta rada. U tu svrhu aktivirana je i internet stranica uciradi.ba.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close