CCI: Nezadovoljavajući rad Parlamenta i Vlade RS

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je u ovoj godini planirala manje mjera nego i u jednoj dosadašnjoj godini, a Vlada RS-a je radila manjim intenzitetom i od prethodne koju je vodio Aleksandar Džombić – ocijenili su predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI).

Kako je rekao Željko Ninković, konsultant CCI-a za monitoring rada Vlade i Skupštine RS-a, entitetski parlament je u ovoj godini planirao najmanje mjera u posljednjih osam godina.

“I pored skromnog plana, u prvom kvartalu 2014., ostvaren je dosad najslabiji rezultat u realizaciji planiranih obaveza”, kazao je Ninković i precizirao da se od 18 realizovanih mjera iz programa rada u prvom kvartalu 2013. došlo do svega 10 mjera u prvom kvartalu 2014.

Realizovano je, dakle, tek osam posto od skromnog godišnjeg plana za 2014.

“Ako ne učini značajan pomak do oktobarskih izbora, NSRS suočit će se sa činjenicom da je za četiri godine mandata realizovala tek onoliko planiranih zakona, koliko ih je bilo u programima rada prve dvije godine “, kazao je Ninković na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Ništa bolje nije radila ni vlada koju vodi Željka Cvijanović, budući da je CCI izračunao da je, u prvom kvartalu 2012., Vlada pod predsjedavanjem Aleksandra Džombića, imala za 11 posto veću produktivnost od aktuelnog saziva izvršne vlasti u RS-u.

“Kao i NSRS i Vlada je u 2014. ušla s dosad najskromnijim planom u prvom kvartalu i pokazala i pad u realizaciji planiranih obaveza, u odnosu na prethodnu godinu “, dodao je Ninković.

Primjetno je i da različita ministarstva, unutar Vlade RS-a, različito doprinose njenim rezultatima.

Tri, od 16 ministarstava Vlade RS – Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – predlagači su više od 40 posto svih na Vladi razmatranih mjera, u posmatranom periodu.

S druge strane, nijedan planirani zakon za ovaj period nisu utvrdili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje je planiralo usvajanje osam zakona u 2014. godini, od čega su tri trebala biti utvrđena u prvom kvartalu, te Ministarstvo industrije i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite (koja su u prvom kvartalu trebala utvrditi po jedan zakon) i Republička uprava za geodetske i imovinskopravne poslove, koja nije utvrdila ni jedan od dva planirana zakona u prvom kvartalu 2014.

Predstavnici CCI-a su ponovo upozorili da Vlada RS-a, zajedno s ostalim nivoima vlasti u BiH, preveliku javnu potrošnju, spor proces reformi i izostanak uspjeha u privlačenju stranog kapitala, nadoknađuje kontinuiranim zaduživanjem, koje ne ide u privredu i ekonomski rast.

“Sva pogrešnost takve politike danas, kada su zemlji neophodna sredstva za sanaciju stravičnih posljedica nesreće kojoj su izloženi građani, dolazi do potpunog izražaja. Umjesto unutrašnjeg potencijala i snage za prevazilaženje nesreće, zemlja je, ponovo, u potpunosti prepuštena milosti i humanosti “međunarodne zajednice“. Moli se za pomoć na sve strane, a do jučer anatemisani MMF, ponovo je dobrodošao u Vladu RS – zaključio je Ninković.

www.magazinplus.eu – BHRT

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close