CCI: Loši rezultati rada Vlade i Parlamenta FBIH u proteklom mandatnom periodu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Parlament FBiH po mnogim parametrima ostvarili su lošije rezultate rada od Vlade i Parlamenata FBiH iz mandatnog perioda (2006. – 2010. godina), pokazali su rezultati monitoringa rada vlasti u Federaciji BiH koji su uradili Centri civilnih inicijativa (CCI).

Kako je danas novinarima u Sarajevu kazala glasnogovornica CCI-a Majda Behrem-Stojanov politička kriza, koja se manifestirala kroz opstrukcije u konstituiranju vlasti i kroz pokušaje promjene izvršne vlasti i raspade parlamentarnih većina, karakterizira rad izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH u protekle četiri godine.

– Uskostranački interesi ukazali su na, osim na nedostatak političke kulture na političkoj sceni, sve slabosti i nedorečenosti pravnog okvira zemlje. Na ozbiljne nedostatke u Ustavu i Izbornom zakonu koji trebaju biti otklonjeni i koji, s približavanjem novih općih izbora, izazivaju opravdanu zabrinutost – istaknula je.

Konsultantica CCI-a za praćenja rada Parlamenta FBiH Lejla Deronja-Suljić kazala je da je ovo najviše zakonodavno tijelo u Federaciji BiH provelo više od polovine aktuelnog mandata radeći bez plana, a realizacija planiranih obaveza u godinama u kojima su programi rada usvajani, bila je katastrofalna.

– Ovaj parlament je pokazao da za četiri godine mandata može usvojiti tek polovinu zakona iz jednog godišnjeg plana. Odnosno da bi mu za realizaciju obaveza u nivou četverogodišnjeg mandatnog plana, trebalo više od 30 godina. Zbog ovakvih rezultata Parlament FBiH je i došao na glas kao jedna od najneefikasnijih institucija vlasti u državi – pojasnila je.

Dodala je da aktuelni saziv bilježi pad od 20 posto u realizaciji mjera i 10 posto u realizaciji zakona. Pritom ove rezultate ostvaruje s gotovo duplo više vremena provedenog na sjednicama, što znači da bilježi i značajan pad efikasnosti.

Naglasila je da poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u 1.400 dana na sjednicama proveli 117 dana, a delegati Doma naroda 78 dana. Pritom im je, na kraju ovog perioda više zakona ostalo “u proceduri” nego što ih je za četiri godine usvojeno (od 329 zakona koji su, u ovom periodu, bili u parlamentarnoj proceduri, 143 su usvojena).

Konsultant CCI-a za monitoring rada Vlade Federacije BiH Denis Telić iznio je podatak da je Vladi FBiH u prosjeku, svake godine ostajalo više od 150 nerealiziranih mjera, među kojima su prečesto bili zakoni, strategije i pravilnici.

– Osim vremena potrošenog na stranačke sukobe, drugi značajan gubitak vremena u radu Vlade odnosi se na bavljenje kadrovskom politikom, odnosno, razrješenjima i imenovanjima na funkcije u različitim institucijama, upravnim i nadzornim odborima – kazao je Telić.

U CCI-u smatraju da bi stoga trebalo provesti javnu raspravu i zakonski regulirati koje se to funkcije mijenjaju s promjenama na vlasti, a da se na sva druga mjesta u državi dolazi na osnovu znanja, stručnosti i referenci u radu, a ne na osnovu stranačke pripadnosti.

Prethodni saziv Vlade FBiH je utvrdio manje mjera, uključujući i zakone tokom svog mandata, ali je, u tom periodu, prolaznost zakona u Federalnom parlamentu bila veća, pa je i konačni rezultat bio bolji – u mandatu 2007.-2011. godina Parlament FBiH usvojio 20 posto više zakona koje je predložila Vlada FBiH nego u aktuelnom mandatu.

Telić je istakao da je loša saradnja Vlade i Parlamenta FBiH dodatno umanjila efikasnost njihovog rada tokom posljednje četiri godine.

Istaknuto je da bi političari koji su u izbornoj trci za oktobarske opće izbore već sada trebali imati ozbiljne programe za rješenje problema koji se tiču građana, a prije svega na nezaposlenost, jer će se za one koji te programe nemaju pokazati da su zalutali u politiku.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close