Catherine Ashton: Ne treba vam spustiti ljestvicu, već pomoći da je preskočite

EU je u potpunosti opredijeljena za vas i vašu evropsku perspektivu. Želimo vidjeti ujedinjenu, stabilnu, prosperitetnu, multietničku BiH koja će zauzeti mjesto u EU kojoj s pravom pripada. Odlučni smo u tome da stanemo uz građane i pomognemo im da ostvare svoje težnje

Autor: Anadolija

Evropska unija je uložila značajan napredak da pomogne Bosni i Hercegovini i razmatra načine na koje može učiniti još više, ali svima mora biti jasno da nije riječ o tome da treba spustiti ljestvicu, nego da vam se pomogne da je preskočite, kazala je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, sumirajući današnju posjetu Sarajevu gdje je održala sastanke sa najvišim političkim zvaničnicima i predstavnicima civilnog društva.

“Najveća odgovornost za to leži na političkim liderima u zemlji“, poručila je Ashton u kratkom obraćanju novinarima, prenosi Anadolu Agency.

Navela je kako EU u kontekstu pomoći BiH i rješavanja gorućih pitanja za njene građane razmatra šire angažovanje i s tim u vezi za naredne dane i sedmice najavila niz sastanaka sa predstavnicima država članica EU-a na kojima će jedina tema biti BiH.

Naglasivši kako je važno da je došla u BiH i razgovarala s liderima i članovima civilnog društva licem u lice, Ashton je naglasila kako integrisanje u EU zahtijeva podršku cijelog društva i mora biti prioritet svih u BiH.

“EU je u potpunosti opredijeljena za vas i vašu evropsku perspektivu. Želimo vidjeti ujedinjenu, stabilnu, prosperitetnu, multietničku BiH koja će zauzeti mjesto u EU kojoj s pravom pripada. Odlučni smo u tome da stanemo uz građane i pomognemo im da ostvare svoje težnje. Građani su jasno izrazili svoje ambicije i bojazni”, kazala je Ashton dodavši kako građani žele zaposlenje, ekonomiju koja se razvija i napreduje, funkcionalan sistem socijalne zaštite, vladavinu prava i efikasan sistem pravosuđa.

“Ključ svih ovih ambicija leži u rukama lidera u BiH”, zaključila je šefica evropske diplomatije. Dodala je kako bh. lideri moraju da odu dalje od etničkih interesa.„Lideri treba da reformiraju ekonomiju, sistem socijalne zaštite,  trgovine, da ojačaju vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava. Legitimne bojazni građana nastale iz socijalnih i ekonomskih poteškoća jasno su se čule u svim prijestolnicama EU-a i sad treba da se čuju i shvate i u BiH. Slažemo se da nasilje nije prihvatljivo, ali znamo da je potrebno hitno djelovanje. BiH sad veoma ozbiljno zaostaje na tom programu dok se njeni susjedi kreću naprijed. Krucijalna je volja njenih lidera. Pozivam političke lidere da slušaju, preuzmu odgovornost i da krenu u akciju, i da to učine odmah. Garantujem da će EU podržati svaki napor koji će donijeti stvarnu korist građanima”, poručila je Ashton.

“Mi želimo da BiH uspije, ali kao i svugdje na svijetu, uspjeh počinje kod kuće”, kazala je evropska povjerenica.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close