Budimir “izmakao stolicu” Tihiću, Lijanoviću i Jurišiću, slijede smjene u javnim poduzećima

Odluka Živka Budimira o povlačenju razriješenja Desnice Radivojevića dužnosti ministra prostornog uređenja i zaštite okolišta u Vladi F BiH ne malo je iznenadila sve. O stvarnim razlozima Budimirova poteza, za sada se može samo nagađati. Moguće je da je on ovim popuštanjem riješio odobrovoljiti “četvorku” da odustane od zahtijeva za njegovom ostavkom ili smjenom i zadrži ga na funkciji predsjednika F BiH. No od nagađanja o Budimirovim motivima, mnogo važniji bit će efekti njegove odluke na zbivanja u Federaciji BiH.

Piše: Milan Šutalo, Dnevnik.ba

Budimir je, naime, povratkom Radivojevića u Vladu F BiH SDP-u i novoj parlamentarnoj većini osigurao većinu i u Federalnoj vladi, te “izmakao stolicu” SDA, Boljitku i svojim ” Prvašima”.

SDP-ova većina u Vladi sada, pak, bez problema može provesti dio dogovora “četvorke” od prije pola godine, da se izvrši rekonstrukcija Nadzornih odbora i Uprava u četiri najjača javna poduzeća u F BiH; BH Telecomu, HT Mostar, Elektroprivredi BiH i Elektroprivredi HZ HB, i, ako to želi, u ostalim javnim tvrtkama.

Podsjetimo, svojevremno je SDP Radivojevićevim vrbovanjem, nakratko imao većinu u Vladi F BiH za provedbu dogovora Čović- Lagumdžija o rekonstrukciji javnih poduzeća, ali je vrh SDA brzopoteznim aktiviranjem Radivojevićeve kuvertirane ostavke i telefonskim aktiviranjem Budimira da smjeni Radivojevića  osujetio Lagumdžijin plan. SDP-ov federalni premijer Nikšić i ministri uključujući i Radivojevića tada su, prisjetimo se, ignorirali Budimirovu odluku te dali suglasnost Skupštini javnih poduzeća  za rekonstrukcijom Nadzornih odbora četiri javna poduzeća.

Ustavni je sud F BiH, kasnij,e tu odluku poništio, no ne i Budimirovo razriješenje Radivojevića, zbog čega je federalna vlada bila u pat poziciji- oba bloka, SDP s jedne i SDA, HSP i Boljitak s druge strane- imali su podjednak broj glasova u Vladi.

Nakon što je Budimir današnjom odlukom Radivojevića vratio u Vladu, on je praktično osigurao premoć SDP-u u izvršnoj vlasti i omogućio Lagumdžiji da praktično provede plan od prije pola godine; izabaci kadrove SDA, HSP i Boljitka, a na njihova mjesta imenuje kadrove dva HDZ-a i SBB-a.

Očekivati je kako Lagumdžija neće propustiti priliku koju mu je dao Budimir, čime će ispoštovati obećanje dano Čoviću, Ljubiću i Radončiću.

Budimir je današnjim potezom oduzeo poluge moći onima koji su ga i koje je do jučer štitio- SDA, Boljitku i HSP-a i predao ih četvorki- ne samo u javnim poduzećima, već i u Vladi F BiH. Ministri iz  SDA, Boljitka i HSP-a i dalje su članovi Vlade, ali bez ikakvog utjecaja na njezine odluke- mogu biti samo statisti.

Nakon Budimirova poteza na potezu su Tihić, Jurišić i Lijanović koji moraju razmisliti hoće li prihvatiti da njihovi kadrovi budu statisti u Vladi F BiH ili se iz nje povući. No, što god učinili, jedno je sigurno- željet će se osvetiti Budimiru u stilu- ako oduzimaš vlast nama, ni ti nećeš ostati vlast.

Zahtijevima zastupnika “četvorke” za Budimirovu smjenu pred Ustavnim sudom F BiH, tako bi se  mogli pridružiti i njegovi dojučerašnji pratneri iz SDA, Lijanovićeve stranke, ali i njegovi “Prvaši”, pa bi opzicija mogla pomoći poziciji u osiguravanju dvotrećinske većine za slanje Budimira pred Ustavni sud F BiH, koji je jedini ovlašten odlučiti o njegovoj smjeni. Čak, i da je Budimir dobio jamstva, nekog od čelnika četvorke da će ostati na funkciji predsjednika F BiH, ako vrati Radivojevića u Vladu, i da nova parlamentarna većina neće trežiti njegovu smjenu, teško je vjerovati da će mu takva obećanja biti i ispunjena. Nije isključeno da četvorka Budimirova na suradnju ” privoljela” i na druge načine.

Podsjetimo, predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Marinko Ćavara nedavno je u izjavi za Dnevnik.ba kazao kako će već u prvoj polovici prvog kvartala sljedeće godine biti izvršen rebalans proračuna kako bi se drastično skresala proračunska stavka za ured predsjednika F BiH, ako se on nastavi oporati volji nove vladajuće koalicije da rekonstruira izvršnu vlast u F BiH. Ćavara je tada kazao i kako nadležne pravosudne institucije trebaju istražiti sumnje da je Budimir prodavao pomilovanja.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close