M plusOglasiVisoko

Budi dio vakufa džamije Donja Mahala

Džemat Donja Mahala pokreće projekat kupovine dvije kuće i zemljišta s ciljem proširenja harema i izgradnje džamijskih, mektebskih i popratnih prostorija.

Ovaj dugo iščekivani projekat, o kojem se godinama razgovaralo, napokon je pokrenut ove godine. Ovaj džemat je poznat po velikom broju učenika koji pohađaju mektebsku nastavu, a trenutno broji preko stotinu učenika.

Posljednjih dana džematlije su došle na ideju kupovine kuće i zemljišta koje graniče s džamijom, a ukupne su površine 260 kvadratnih metara.

“Domaćin te kuće je naš džematlija koji je iskazao spremnost na prodaju tako da smo krenuli u taj projekat. Cijena kuće je 150.000 KM , mi smo trenutno skupili preko 100.000 i nadamo se da ćemo u narednom periodu uspjeti realizovati ovu akciju,” kazao je hz. Faris Begić, imam džemata Donja Mahala.

Oni koji žele biti dio ovog vakufa sredstva mogu uplatiti na broj računa ili ih lično donijeti u džemat kod imama džamije ili mutevelije sa naznakom uplata za džemat Donja Mahala. Broj računa 134 677 100 702 09 52 Sa naznakom “Za džemat Donja Mahala”.

 

“Ono što je specifično da 400 godina obitavamo na ovom mjestu, ovo je parče visočke zemlje na kojoj muslimani čine sedždu Allahu. Ovo je jedan projekat nakon 400 godina proširenja džamije, pozivamo sve džematlije i svakoga ko ima osjećaj i koji žele da se odazovu, moleći Allaha dž. š. da će oni to ponijeti na budućem svijetu, a znamo po hadisu da je trajna sadaka ono što nosimo na budućem svijetu i da će nam se dijela povećavati bez obzira što smo preselili,” istakao je hfz. Begić.

Pozivaju se članovi zajednice i ljudi dobre volje da se uključe u ovaj važan vakufski projekat.

Ilma Šabanović

visoko-rtv.ba
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close