Buba koja će da spasi svijet

Iako mala, jedna buba može da nahrani sve gladne na planeti. Potrebno je samo ljudima objasniti kako da je uzgajaju i problem gladi može biti riješen, kažu autori ovog projekta.

Autor: b92

Surlaši su male i skromne bube, ali za Muhameda Ašura oni su rješenje mnogih problema u zemljama u razvoju, piše CNN. 


Ovi skromni insekti mogli bi da iskorijene glad i neuhranjenost, izvuku zajednice iz siromaštva i snize nivo ugljen-dioksida. 

Za biće dugačko svega nekoliko centimetara to je veliki učinak ali i moć. 

Ašur je s nekoliko kolega studenata s univerziteta Mekgil pokrenuo kompaniju Aspire sa ciljem da predstavi uzgajanje insekata zemljama kojima nedostaje hrane i nutritivnih sastojaka. 

Ova ideja je prošle godine dobila nagradu Hult, koju je pratilo milion dolara uloženih u projekat. Nakon što su dobili nagradu, oni su pokrenuli pilot program u Gani, gdje je čest problem nedostatka hrane. 

Trenutno 75% predškolaca i dvije trećine trudnica u Gani pati od anemije, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija. 

„U ruralnoj zajednici, ishranu uglavnom čine ugljeni hidrati. Zbog nedostatka proteina, kojih ima u ribi i junetini, oni jedu nešto što nije hranljivo“, kaže dr Klement Akotsen Mensag, entomolog i istraživač s Univerziteta u Gani.

Foto: BY-YOUR-⌘/Flickr.com 

„Surlaši su odličan suplement“, dodaje on. 

U 2013. godini Organizacija za hranu i agrokulturu pri UN-u je objavila izvještaj pozivajući na konzumaciju insekata širom planete

U izvještaju je zaključeno da insekti imaju vrlo slične nivoe proteina kao i govedina, a pobjeđuju u nivoima gvožđa, kalijuma, cinka, fosfora i nekoliko amino-kiselina. 

„Tamo gdje ima manjka gvožđa, manjka i edukacije i poverenja u vlasti. Ukoliko odete u neko malo selo blizu Akre, teško ćete nagovoriti žene da piju tablete gvožđa ili neke druge suplemente“, tvrdi on. 

„Na ovaj način predstavljamo gvožđe i proteine na način mnogo bliži ovoj kulturi“, dodaje on. 

U nekim dijelovima Gane već je prihvaćeno konzumiranje surlaša. 

„To nećete vidjeti u svim dijelovima Gane, ali gde se konzumira, to se čini s velikom slašću“, kaže Ašur. 

Proces uzgajanja surlaša nije komplikovan. Neko ko je neobrazovan, ali vrijedan, može pokrenuti proizvodnju za kratko vrijeme. 

Projekat Aspire cilja na farmere koji žive u ruralnim zajednicama, gdje zemlje ima u izobilju. Oni bi obezbijedili farmerima alatke i obučili bi ih besplatno, a potom kupili surlaše i distribuirali ih širom zemlje. U planu je i mljevenje brašna od surlaša.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close