Brže do urbanističkih i građevinskih dozvola u ZDK

Objedinjavanjem dva postojeća zakona (Zakona o prostornom uređenju i Zakona o građenju) u  Zakon o prostornom uređenju i građenju, skratit će se postupci u rokovi izdavanja urbanističkih i građevinskih dozvola te će ova oblast biti usklađena sa zakonodavstvom Evropske unije, što su bili i primarni ciljevi Vlade Zeničko-dobojskog kantona prilikom odlučivanja o izradi novog zakonskog rješenja .

Nacrt ovog Zakona, koji je kreiralo Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša, usvojen je na 07.08.2013. održanoj sjednici Vlade Kantona.

Ovim Nacrtom uvedeno je više novina, poput tzv. zoning plana (za urbana područja općine izvan urbanističkog plana) uvođenje lokacijske informacije (način prikupljanja i raspolaganja prostornim informacijama)  te energetska učinkovitost (uštede energije,“utopljavanje“ zgrada).

Zakon bi trebao otkloniti pravne i administrativne barijere koje su dosad znatno narušavale principe ekonomičnosti i efikasnosti, a čije posljedice su snosili građani kao stranke u postupku, te investitori i izvođači radova.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close