Bruxelles upozorava BiH i Srbiju da ne koriste trgovinski rat EU i Rusije!

Evropska unija upozorila je zemlje kandidate za članstvo i potencijalne kandidate među kojima je i BiH, da ne pokušavaju iskorisiti sankcije između EU i Rusije za ostvarivanje boljeg trgovinskog položaja, javlja novinska agencija Patria (NAP).

Naime, Bruxelles je nametnu žestoke sankcije ruskim vlastima i kompanijama zbog krize u Ukrajini, dok je Moskva odgovorila zabranom uvoza hrane iz zemalja Evropske unije. Međusobne sankcije će rezultirati štetama koje se mjere milijardama eura. Ekonomski analitičari smatraju da bi trgovinska kriza Unije i Rusije mogla otvoriti vrata trećim zemljama da profitiraju.

Duljko Hasić, iz Vanjsko-trgovinske komore BiH je prije nekoliko dana izjavio da bi BiH mogla profitirati u ovoj situaciji. No, Bruxelles je protiv toga.

Šefovi diplomatija EU na zasjedanju izrazili očekivanje da države, a to se posebno odnosi na BiH i Srbiju koje nisu pod sankcijama Rusije, ne pokušavaju iskoristiti ovu priliku, prenosi NAP. Prema pokazateljima u prvoj polovici ove godine robna razmjen između BiH i Rusije je iznosila oko 130 miliona maraka.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close