Broj poginulih u Meki se popeo na 107

Broj poginulih u padu krana u Velikoj džamiji u Meki u Saudijskoj Arabiji povećan je na 107, saopštile su lokalne vlasti.

Među poginulima u današnjem rušenju krana u Mekki nema hadžija iz Bosne i Hercegovine, onih koji petu dužnost muslimana obavljaju u organizaciji Islamske zajednicu Bosni i Hercegovini, rekao je za Anadolu Agency (AA) direktor Ureda za hadž i umru u BiH Nezim ef. Halilović.

U nesreći, koja se dogodila juče u poslijepodnevnim časovima, povrijeđeno je 238 lica, prenijela je novinska agencija Saudijske Arabije /SPA/.

Tragedija se dogodila uoči početka velikog godišnjeg hodočašća.

Većina žrtava su hodočasnici, koji idu na hadžiluk u islamska svetilišta.

Glavni obredi ovogodišnjeg hadžiluka u Meki i Medini biće održani od 21. do 26. septembra, a kulminacija hodočašća biće 23. septembra, kada je glavni praznik prinošenja žrtve – Kurban-bajram.

Lokalni mediji javili su da se nesreća dogodila zbog obilnih kiša.

Guverner regiona Meka, princ Kalid al-Fajzal naredio je pokretanje istrage o uzrocima nesreće u džamiji Al-haram.

Jedan od osnivača Fondacije za istraživanje islamskog nasljeđa Irfan Alavi optužio je vlasti za nemar, jer je više kranova postavljeno kod džamije, gdje se već dvije godine izvode obimne rekonstrukcije.

Vezana vijest: Kran ubio 87 ljudi u najvećoj džamiji na svijetu

Projekat za proširenje džamije pokrenut je još 2011. godine, a cilj je da se kompleks proširi za još 400.000 metara kvadratnih.

Nakon proširenja, u taj kompleks bi moglo da stane više do 2,2 miliona ljudi, navodi AFP.

https://youtu.be/SqxwoQLpC0A

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close