Broj osoba inficiranih sa HIV-om svakodnevno se povećava u BiH

Prioritet institucija vlasti u BiH treba da bude borba protiv virusa HIV-a, odnosno briga o dostupnosti sredstava i kvalitetu liječenja pacijenata, o dijagnostici, ljudskim resursima, preventivnim aktivnostima, te podršci i njezi lica koja žive sa ovim virusom.

“Nacionalne politike, strategije i planovi trebaju prepoznati HIV kao jednu od prioritetnih oblasti djelovanja u oblasti zdravstva, s obzirom da na globalnom nivou predstavlja šesti od ukupno osam milenijumskih ciljeva UN”, navodi Udruženje građana “Akcija protiv AIDS-a” u pismu upućenom institucijama u BiH.

U pismu se ističe da kliničke analize, istraživanja, izvještaji, dokumenti od važnosti ili smjernice drugih zemalja mogu biti usvojeni kao primjeri dobre prakse i pomoći pri izradi platforme za odgovor na HIV.

“Broj inficiranih lica koja žive sa HIV-om svakodnevno se povećava u BiH, a lica koja žive sa ovim virusom često su odbačena od društvene zajednice. Zbog toga kao društvo moramo učiniti život jednak za sve”, dodaje se u pismu.

Za bolju budućnost BiH i generacija koje dolaze potrebno je povećati ulaganje u ovu oblast i na taj način obezbijediti dugotrajne i održive programe prevencije i tretmana virusa HIV.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close