Britanci špijuniraju više od Amerikanaca

Nije američka obavještajna služba NSA jedina koja prati internet i telefonske veze širom svijeta. Prema riječima Edwarda Snowdena, britanska obavještajna služba čini to još intenzivinije.

Britanskoj obavještajnoj službi GCHQ (“Government Communications Headquarters”, na slici gore) pošlo je za rukom da se “prikači” na brojna internet čvorišta u svijetu i odatle sakuplja “nevjerovatno velike količine podataka”, prenosi britanski list Guardian. Ovi podaci se potom dijele sa američkom obavještajnom službom NSA. Osim e-mailova, postova u socijalnim mrežama i telefonskih razgovora, snimaju se i analiziraju i osobni podaci korisnika interenta.

Informacije koje objavljuje Guardian potiču od Edwarda Snowdena. On je nedavno informisao svjetsku javnost o špijunskom programu Prism kojeg koristi agencija NSA. Program britanskih obavještajaca se zove Tempora i on još intenzivinije od Prisma prikuplja razne podatke, navodi Guardian.

SAD podigle optužnicu protiv Snowdena

SAD će tražiti izručenje odbjeglog obavještajca (plakat sa likom Edwarda Snowdena u Hong Kongu)
SAD će tražiti izručenje odbjeglog obavještajca (plakat sa likom Edwarda Snowdena u Hong Kongu)

Snowden tvrdi kako svojim otkrićima želi da upozori javnost na “najveće neprimjetne programe za nadzor u istoriji čovječanstva”. “To nije samo problem SAD-a”, citirao je njegovu izjavu britanski Guardian. “I Velika Britanija ima svog ‘konja za trku’. Saradnici GCHQ-a su još gori od kolega u NSA”, tvrdi Snowden.

Ovaj kompjuterski ekspert koji je radio za obavještajnu službu SAD prethodno je listovima Guardian i Washington Post proslijedio informacije o programu Prism kojim NSA prikuplja informacije o korisnicima mreža poput Googlea, Facebooka ili Microsofta. Ovi koncerni su u međuvremenu demantovali tvrdnje kako su obavještajcima dozvolili direktan pristup svojim serverima.

Pravosuđe SAD-a je u međuvremenu podiglo optužnicu protiv Snowdena. On se tereti za špijunažu, krađu i prosljeđivanje državnih tajni. Optužnica je podignuta prije nedjelju dana u američkoj saveznoj državi Virdžiniji i dobrim dijelom se još uvijek drži u tajnosti. Tužilaštvo je navelo kako će zahtjev za izručenje Snowdena, koji se krije u Hong Kongu, poslati za dvije sedmice.

Guardian traži pokretanje diskusije o nadzoru interneta

DW.DE

Jesu li Europljani glupi?

List Guardian u izdanju od ove subote (22.6.2013.) istovremeno traži pokretanje široke društvene diskusije o nadzoru interneta. “Otkrića Edwarda Snowdena traže odgovor na pitanje: Prema kojim zakonima je dozvoljena ovakva saradnja države i velikih koncerna u nadzoru građana? U vrijeme koalicionih vlada nekima je kontrola interneta poželjna ili sasvim bezazlena. Ali šta se dešava u državama s mnogo manje političke i socijalne stabilnosti? Stvaramo sistem totalnog nadzora, koji je doista povećao sigurnost. Ali u pogrešnim rukama na taj način bi se mogli ugroziti protestni pokreti, izvještavanje medija i teško izborena prava poput prava na okupljanje i slobode govora. Sve stoji na kocki”, tvrdi Guardian.

Autor: Azer Slanjankić (dpa, rtr, afp)

Odg. urednica: Dunja Dragojević

DW.DE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close