-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Brisel političarima u RS: Bojkot i blokada institucija BiH su neprihvatljivi

Zvaničnici Evropske unije (EU) upozoravaju da je neprihvatljiva blokada institucija Bosne i Hercegovine (BiH), koji su predstavnici bh. entiteta Republika Srpska (RS) započeli nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH nametnuo zakon kojim se zabranjuje i krivično kažnjava negiranje genocida.

Dobro funkcionisanje institucija je ključno za napredak u reformama EU i osiguranje napretka zemlje ka punopravnom članstvu, naglašavaju iz Brisela.

“EU poziva političke predstavnike da se uzdrže od nekonstruktivnih izjava i radnji koje mogu uticati na funkcionisanje funkcioniranje političkih i pravosudnih institucija u celoj Bosni i Hercegovini. Pretnje bojkotom ili blokadom su neprihvatljive”, izjavio je jedan evropski portparol Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Politički predstavnici iz RS bojkotuju rad Parlamenta, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH zbog nedavne odluke visokog predstavnika Valentina Inzka kojom je, u skladu sa svojim ovlastima koje ima prema Dejtonskom sporazumu za BiH, nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH kojima se sprečava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Brisleski porptarol je podvukao da EU da vlasti u potpunosti sarađuju sa Uredom visokog predstavnika (OHR) i novim visokim predstavnikom, te da Brisel računa da će OHR nastaviti raditi na planu pet ciljeva i dva uslova za ukidanje OHR-a, dogovorena 2008. godine.

U četvrtak, 29. jula sednica Saveta ministara BiH je otkazana, a poslanici iz RS nisu se pojavili na sednici Parlamenta BiH u utorak 27. jula nakon što su predsednici političkih partija iz tog bosanskohercegovačkog entiteta dan ranije odlučili da će bojkotovati rad institucija BiH.

Zvaničnici EU ovom prilikom poručuju da očekuju od Bosne i Hercegovine, da preduzme konkretne korake za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije (EK) neophodnih za dalji napredak BiH ka članstvu u EU, posebno u oblastima funkcionalnosti institucija, demokratije i vladavine prava.

“Politički predstavnici trebali bi na najbolji način iskoristiti mesece pred nama kako bi se fokusirali na implementaciji reformi, za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine”, poručuju iz Brisela.

https://www.slobodnaevropa.org/

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close