Brisel neće mijenjati politiku prema BiH

Moguće imenovanje Karla Bilta, bivšeg visokog predstavnika u BiH, za novog šefa diplomatije EU neće ništa bitnije promijeniti u odnosu Brisela prema BiH, niti će u samoj BiH donijeti bilo kakve tenzije, smatraju analitičari i profesori političkih nauka iz BiH.

Podsjećamo, “Nezavisnim” je iz diplomatskih krugova u Briselu potvrđeno da je Bilt najozbiljniji kandidat za preuzimanje funkcije visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost, koju sada obnaša britanska barunica Ketrin Ešton. Evropski izbori su naredne godine, a prema informacijama iz sjedišta EU, Eštonova, koja je ujedno i šefica novouspostavljene Službe za vanjske poslove EU (EEAS), više se ne namjerava kandidirati.

Enver Kazaz, profesor i politički analitičar iz Sarajeva, smatra da se ni Bilt ni svi drugi visoki predstavnici nisu proslavili u svojim misijama u BiH.

“On jeste u dijelu BiH percipiran kao prosrpski političar, koji je često donosio paradoksalne odluke. Međutim, ni on ni drugi nisu imali autonomiju u svom odlučivanju. Stoga, mogući Biltov dolazak na tu poziciju neće bitno primijeniti odnos EU prema BiH”, ističe Kazaz.

Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, ističe da Bilt u evropskim krugovima uživa daleko veći ugled od Eštonove.

“Bilt je EU važniji da uštima konceptualnu politiku. On je jaka evropska figura, ali ne mislim da će se nešto promijeniti u odnosu EU prema BiH”, ističe Šolaja. Tanja Topić, politička analitičarka, kaže da bi Biltovo imenovanje izazvalo oprečne reakcije u BiH.

“Međutim, on u tom slučaju neće biti pojedinac, nego neko ko će provoditi općeusaglašenu politiku Brisela i ne mislim da bi bilo odstupanja u politici EU prema BiH”, kaže Topićeva.

Profesor Marko Tokić sa Sveučilišta u Mostaru ističe da su Biltova stajališta poznata, ali da pojedinac u evropskim razmjerama “ne igra takvu ulogu koliko se tome u BiH pridaje značaja”.

Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), ističe da neki Biltovi stavovi iz prošlosti “nisu išli u prilog jačanju države i njenih institucija”.

(Nezavisne)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close