Brisel dao “zeleno svjetlo” Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju za BiH

BRUXELLES – Vijeće Europske unije preporučilo je danas da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu nakon što je BiH ispunila tražene uvjete. S obzirom na obveze koje je Bosna i Hercegovina preuzela i u skladu sa   svojim  zaključcima od 15. decembra, Vijeće konstatira da su se stekli potrebni uvjeti i slaže se s tim da se zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom – kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su se okupili u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku, prenosi agencija Hina.
Tim zaključcima prihvaćena je preporuka visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da SSP s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu.

Preporuka je uslijedila nakon što su se čelnici Bosne i Hercegovine pismeno obvezali na reforme.

Bosna i Hercegovina je s EU-om potpisala SSP još 16. juna 2008. godine, a njegova ratifikacija u svim zemljama članicama dovršena je u februaru 2011. godine, međutim, sporazum nije stupio na snagu jer se od BiH tražilo da provede još neke reforme.

U prvom redu da provede presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, što bi i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo da se kandidiraju za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

EU je u decembru prošle godine prihvatila novi pristup prema BiH, kojim je promijenjen redoslijed poteza koje Bosna i Hercegovina treba učiniti da bi se pomaknula s mjesta i krenula putem europskih integracija.

Novi pristup nije izbrisao obveze koje BiH treba ispuniti na svom putu prema EU-u, nego su neke od njih ostavljene za kasnije, a na prvo mjesto su stavljene socijalne i ekonomske reforme kako bi se popravila situacija u zemlji.

Vijeće u svojim zaključcima poziva vodstvo Bosne i Hercegovine da ispuni preuzete obveze, uključujući i prilagodbe koje se moraju unijeti jer se u međuvremenu EU proširila na Hrvatsku.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je da bi SSP s Bosnom i Hercegovinom mogao stupiti na snagu tokom ovoga proljeća.

Na pitanje kosi li se novi pristup EU-a prema Bosni i Hercegovini s deklaracijom Hrvatskog narodnog sabora, koji je zatražio ustavne promjene s četiri federalne jedinice u BiH, Pusić je odgovorila da za to nema prostora u novom pristupu.

– Za to nema prostora u novom pristupu. Novi pristup ide prema BiH kao europskoj zemlji, koju treba izvući iz ovog untarnjeg vječnog preispitivanja, kuhanja. Svako ko želi dobro Bošnjacima, Hrvatima i Srbima u BiH zna da je europski put ono što toj zemlji može osigurati napredak. Tim putem će ići EU, tim putem će ići BiH – kazala je Pusić.

ZAKLJUČCI VIJEĆA EVROPSKE UNIJE O BOSNI I HERCEGOVINI

U kontekstu zaključaka donesenih 15. decembra, Vijeće Evropske unije pozdravilo je usvajanje Izjave Predsjedništva BiH 29. januara i njeno potpisivanje od lidera političkih stranaka, kao i usvajanje na nivou parlamenta Bosne i Hercegovine 23. februara tokom posjete visoke predstavnice Federice Mogherini Sarajevu.

S obzirom na obaveze koje je BiH preuzela i u skladu sa zaključcima 15. decembra 2014. godine, Vijeće naglašava da su neophodni uvjeti sadržani u njemu ispunjeni i slaže se da nastavi sa zaključkom i stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom.

Vijeće poziva lidere Bosne i Hercegovine da se u potpunosti pridržavaju obaveza i dužnosti, uključujući i one koji se odnose na usvajanje SSP-a, te da se i dalje bave Evropskom unijom pod obnovljenim pristupom i da održavaju pozitivan zamah razvojem plana za reforme u dogovoru s Evropskom unijom.

Ovaj program reformi, koji također treba da se razvija i implementira u konsultacijama s civilnim društvom, treba uključiti reforme u okviru kriterija iz Kopenhagena i dogovorena pitanja o funkcionalnosti (uključujući mehanizam koordinacije EU).

Značajan napredak u provođenju planiranih reformi, uključujući i “Sporazum o rastu i zapošljavanju”, bit će potreban za podnošenje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji, navodi se u zaključcima.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close