Brazil i Hrvatska otvaraju Mundijal: “Vatreni” traže revanš nakon osam godina

Svjetsko prvenstvo u fudbalu večeras će biti otvoreno susretom domaće selekcije Brazila i reprezentacije Hrvatske u Sao Paolu, što će biti treći međusobni susret ove dvije reprezentacije

Svjetsko prvenstvo u fudbalu večeras će biti otvoreno susretom domaće selekcije Brazila i reprezentacije Hrvatske u Sao Paolu, što će biti treći međusobni susret ove dvije reprezentacije.

Brazilci su slavili jednom, dok je drugi susret završen bez pobjednika. Brazil je dva puta pogađao mrežu Hrvatske, dok su “vatreni” jednom zatresli mrežu selekcije Brazila.

Prvi susret ove dvije reprezentacije odigran je na splitskom Poljudu 17. augusta 2005. godine. Ta prijateljska utakmica završila je rezultatom 1:1.

– Hrvati traže revanš nakon osam godina

Prva i posljednja službena utakmica ove dvije reprezentacije odigrana je na Mundijalu u Njemačkoj 2006. godine u grupi F u kojoj su nastupili još Australija i Japan. Brazilci su u susretu 13. juna 2006. na Olimpijskom stadionu u Berlinu slavili golom Kake u 44. minuti.

Hrvatska je tada u grupi F zauzela treće mjesto sa dva osvojena boda, dok su Brazilci bili prvi sa stopostotnim učinkom.

Večeras će Brazil igrati svoju 98. utakmicu na svjetskim prvenstvima, dok će Hrvatska igrati po 14. put. Brazilci su slavili 67 puta, poraženi su u 15 utakmica. Hrvatska je u dosadašnjih 13 utakmica slavila u šest, dok je poražena pet puta. Brazil je pet puta bio šampion svijeta, dok je najveći uspjeh Hrvatske bronza sa Mundijala iz Francuske 1998. godine.

Hrvatska je do sada na svjetskim prvenstvima nastupila četiri puta, a u posljednjih 12 godina u završnicama Mundijala nije pobjeđivala.

“Vatreni” su svoju posljednju pobjedu zabilježili 2002. godine na prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, kada su sa 2:1 slavili protiv favorizovanih Italijana. Hrvatska nije nastupila na Mundijalu u Južnoj Africi.

AA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close