Brammertz: Treba urgentno u Hag vratiti Šešelja

Odmah po završetku burne rasprave o radu Haškog tribunala, nakon razmjene žustrih riječi između predstavnika Srbije i Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN-a u vezi sa slučajem „Šešelj”, glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) dao je ekskluzivni intervju za “Dnevni avaz”. Bramerc je, prije svega, prigovorio Sudskom vijeću koje je u Hagu odlučilo “privremeno osloboditi” Vojislava Šešelja, iako se Tužilaštvo na to nije odmah žalilo.

On je dodao da je ta greška sada ispravljena te izrazio nadu da će biti udovoljeno zahtjevu Tužilaštva za vraćanje Šešelja u pritvorsku jedinicu.

Ponašanje u sudnici

Bramerc je u svom govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a kritizirao i rad Tužilaštva BiH, kazavši da ova pravosudna institucija ide u pogrešnom smjeru.

– Nadzorni odbor za provođenje nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina i državni nivo pravosuđa iznijeli su bojazan da se Državno tužilaštvo ne kreće u pozitivnom smjeru. Oni se boje da je kvalitet žrtvovan kako bi se povećao kvantitet optužnica – kazao je Bramerc.

Možete li objasniti svoj zahtjev za opoziv Šešelja u Hag, jer javnost je donekle zbunjena? Niste se odmah žalili?

– Ne. Ali, prijedlog koji smo sada uputili već je pred Sudskim vijećem. To je ono isto vijeće koje je donijelo odluku o njegovom privremenom oslobađanju. Tako da mogu reći da je to sada potpuno do njih.

Hoće li brzo odlučiti o tom zahtjevu?

– Moram reći da nema vremenskog ograničenja. Mi se, naravno, nadamo, kao što su to, uostalom, u Vijeću sigurnosti rekle i druge članice ovog UN-ovog tijela, da će odluka biti donesena što prije. To bi se, svakako, trebalo očekivati i ja to u potpunosti tako razumijem, s obzirom na javna obraćanja onih koji su učestvovali u debati Vijeća sigurnosti.

Je li ovime ugrožena stabilnost u regionu ili usporen proces pomirenja?

– Sada dosta putujem po regionu. Dovoljno često susrećem veoma odgovorne ljude, tako da imam razloga da se iskreno nadam da ljudi više neće biti zainteresirani za govor mržnje, koji pripada prošlosti. Vjerujem i da je društvo sada spremno da zajedno krene naprijed.

U isto vrijeme, ja razumijem da su žrtve u svim tim zemljama opet uvrijeđene Šešeljevim javnim komentarima. Razumijem to u potpunosti, i zato mislimo da je to jedan od razloga zašto Sudsko vijeće treba pažljivo i urgentno pregledati naš zahtjev za njegov opoziv u Hag.

Pravo pitanje

Koliko ste, ipak, razočarani propustima Tribunala i činjenicom da ste Šešeljevu huškačku retoriku mogli pretpostaviti i žaliti se odmah nakon njegovog oslobađanja?

– Istinski problem je u tome što ni poslije 12 godina još nema presude u postupku protiv Šešelja. Mislim da je to glavna stvar u svemu ovome. Što se našeg (tužiočevog, op. a.) fokusa tiče, to je nada da će se novi sudija upoznati s ovim slučajem što prije i da će Sudsko vijeće izaći s presudom. To je pravo pitanje. A što se tiče pitanja privremenog oslobađanja, kao što je to postavljeno u našem (žalbenom, op. a.) prijedlogu, mi nismo u poziciji da u potpunosti evaluiramo predmet koji se zasniva na humanitarnoj osnovi, jer mi nemamo pristupa medicinskim spisima koji su opravdali odluku o puštanju. Mi smo samo vidjeli, kao i svi ostali, Šešeljevo ponašanje kada se on vratio u Srbiju.

Kada će Šešelj nazad u Hag?

– Nemam pojma. Mislim da trebate pitati Sudsko vijeće o tome. No, valja priznati da se radi o kompleksnom pitanju i mogu samo pretpostaviti da će im trebati neko vrijeme. Ipak, nadajmo se da će to biti što prije.

Odluku o puštanju donijele sudije

Zar od Šešeljevog “ozbiljnog zdravstvenog stanja” nije bilo važnije sprečavanje štete koju je on već nanio regionu, pa i procesu pomirenja, o čemu ste govorili u UN-u?

– Moram opet naglasiti da ta odluka o Šešeljevom oslobađanju nije bila odluka Tužilaštva, već su o tome odlučile sudije. To je, dakle, bila sudijska procjena. Naravno, svako bi mogao prigovoriti da se na temelju Šešeljevog ponašanja u sudnici i tokom prethodnih diskusija s njim moglo zaključiti kakav je on, njegovi stavovi znali su se i odranije, pa oni nisu došli kao neko iznenađenje. Ja bih se, dakle, složio s onima koji izvode ovakve analize.

Autor: Erol AVDOVIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close