Brammertz: Nadao sam se većem napretku

Nažalost napravljen je veoma mali vidljivi progres u slučajevima druge kategorije, a nadam se da će u narednih šest mjeseci biti ostvaren veći napredak, jer je i zaposleno mnogo novih tužilaca, rekao je danas u Sarajevu glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz, prenosiAnadolu Agency.

Nakon sastanka sa predstavnicima udruženja žrtava, Brammertz se osvrnuo i na jutrošnji sastanak sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem, te kazao kako cijeni da njegove kolege u BiH rade u teškim okolnostima.

“Ali, zaista sam se nadao da ću vidjeti da je ostvaren veći napredak od onog koji sam vidio”, rekao je Brammertz.

I predstavnici udruženja žrtava takođe žele vidjeti veći napredak u predmetima, te u aktivnostima sudova kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, rekao je Brammertz. On je dodao kako predstavnici udruženja žrtava i dalje insistiraju na poboljšanju dinamike traženja nestalih osoba.

“To je pitanje koje sam ja spomenuo i u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, kada sam zamolio međunarodnu zajednicu da i dalje zadrži potrebu za traženjem nestalih lica kao jedan od glavnih priroriteta.

“Često smo razgovarali o pomirenju, te onome što je potrebno da bi ova zemlja nastavila u pozitivnom smjeru, a ja sam pomenuo da je odgovornost za počinjene zločinejedan od uslova da bi se išlo ka pomirenju. Razumijem veliki broj porodica koji žele znati gdje su njihovi najmiliji, koje ne mogu krenuti naprijed bez izvjesnosti o sudbini njihovih najbližih”, istakao je Brammertz.

Predsjednica Udruženja Žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Railić kazala je kako je tražila da tužilac izvrši pritisak na domaće tužilaštvo da se ubrzaju procesi rješavanja zločina nad ženama koje su preživjele torturu na svakoj strani, dodavši da se posebno zalagala za članice svog udruženja.

“Rekao je da će već koliko je sutra uraditi nešto po tom pitanju, te da je upoznat da su pojedini predmeti u procesu istrage”, kazala je Živković Railić.

Nažalost rad Suda i Tužilaštva BiH pokazuje da u BiH nema pravde, naglasio je predsjednik Saveza logoraša Republike SrpskeBorislav Dukić. On je dodao da već 20 godina od završetka rata predmeti poput SIjekovca, Tuzlanske kolone, Dobrovoljačke, Vozuće, masovne grobnice Mrkonjić Grad i drugih nisu procesuirani, te niko nije doveden pred lice pravde.

“Ako tako Sud i Tužilaštvo mogu da rade, onda se pitamo ko to vodi ove institucije. Ne može neko da nađe za godinu dana 600 žrtava bošnjačkih, a da ne nađe ni jednu srpsku ni hrvatsku žrtvu. To je opstrukcija”, naglasio je Dukić.

Zadovoljni smo sastankom koji smo imali sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Sergeom Brammertzom, a tražili smo da se u njegovom redovnom izvještaju prema Ujedinjenim nacijama nađe rješavanje problema žrtava torture i logoraša, kazao je nakon sastanka predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković.

Predstavnici udruženja žrtava rata danas su se sastali sa glavnim tužiocem Haškog tribunalaSergeom Brammertzom, u okviru njegove posjete Bosni i Hercegovini. U izjavi za medije nakon sastanka, Mešković je kazao kako su tužiocu predložili i da UN treba formiratiFond za reparaciju žrtava torture.

“Posebno su me ohrabrile dvije izjave tužioca, a to je dokazivanje o organizovanom načinu izvršenja djela i organizovanom prikrivanju zločina, a za to su dokaz sve masovne grobnice koje se svakodnevno pronalaze. Sam tužilac je konstatovao da BiH nedostaje edukacija o utvrđivanju istine, a sve u cilju ponavljanja zločina genocida, kako u BiH, tako i van Bosne i Hercegovine”, rekao je Mešković.

Dvadeset godina udruženja žrtava hodaju od političara, tužilaca, sudova, i dvadeset godina tražimo tijela naših najmilijih, kazala je predsjednica Udruženja nestalih opštine Ilijaš Zekija Avdibegović.

“Tužilac Brammertz nam je obećao da će sutra na sastanku sa ambasadorima u BiH tražiti da i oni izvrše pritisak na politiku i političare u BiH. Mi smo svjesni toga da, politika ako želi može ovo sve završiti za dva mjeseca i da mi možemo nakon 22 godine mirno spavati”, kazala je Avdibegović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close