BPS Visoko upozorava građane na reformu javnog sektora

Na adrese političkih stranaka pristigla je obavijest da najkasnije do 24.05.2013. godine upute amandmane na prijedlog „takozvane“ reforme javnog sektora.
Radi upoznavanja javnosti o čemu se zapravo radi važno je napomenuti da je ta famozna reforma sklepana na nekom polusatnom sastanku SDA mozgova, te da nema nikakvog utemeljenja u stvarnosti. To se vidjelo i na posljednjoj sjednici općinskog vijeća kada se bez ikakvih obrazloženja od strane koalicione većine na čelu sa SDA nisu usvojili izvještaji o poslovanju nekih javnih preduzeća i ustanova iako su ista pozitivno poslovala. Cilj je, zapravo, da se prvo odstrane nepodobni kadrovi, a da se onda pod svoju kontrolu stavi upravljanje i manipulisanje javnim dobrima.
Pored postojećih planira se osnivanje još jednog novog javnog preduzeća koje bi se bavilo zaštitom općinske imovine, a s ciljem da se sve to u dogledno vrijeme privatizuje od strane onih koji ga i osnivaju. Lijepo zamišljeno.
Umjesto kontrolisane sanacije Gradskih grobalja zagovara se stečaj, a opet s namjerom da se sve ono što ovo preduzeće posjeduje kupi za male pare.
Takođe se otvara prostor za izdvajanje gasne mreže iz preduzeća Visokogas iako se još uvijek ne zna ni u čijem je vlasništvu jer sudski spor sa Fagasom nije završen.
Visočica bi se po zamisli predlagača trebala sastojati od tri poslovne jedinice organizovane tako da u svakom trenutku mogu postati zasebna preduzeća. Jedno od njih je gazdovanje i upravljanje vodom, a drugo gradsko zelenilo. Prave zlatne koke nosilje koje sutra mogu biti nečije po već uhodanim metodama privatizacije. Izgradnja gradske deponije se i ne spominje jer tu se moraju potrošiti novci i nema zarade. Ostaje da se građani i dalje guše u smeću.
Po svoj prilici došlo je vrijeme za naplatu ćevapa pojedenih tokom predizborne kampanje. Osim toga moraju se još nagraditi partijski poslušnici i trkači sa 50 novih radnih mjesta koja se planiraju otvoriti kada reforma bude gotova. Sasvim je sigurno da će posao dobijati provjerni SDA kadrovi, a ne oni kojima je posao zaista i potreban.
U situaciji kada se zna kakve su krajnje namjere predlagača, u ovom slučaju redizajnirane SDA, te imajući u vidu činjenicu da prijedlog reforme nema čak ni naznake stručne, materijalne, ekonomske i dugoročne analize krajnje je licemjerno pozivati BPS-Sefer Halilović da učestvuje u ovom nečasnom poslu.
Iz tog razloga BPS-Sefer Halilović poziva građane da vrlo oprezno i suzdržano razmotre ponuđeni prijedlog reforme javnog sektora i u skladu s tim zauzmu svoj konačan stav, jer će nakon njenog usvajanja biti kasno da se bilo šta popravi.

OO BPS-Sefer Halilović Visoko

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close