BiHPolitika

Bošnjački političari radi države moraju odstraniti zlu krv i truhlo meso!

Komšić poželio novi brak sa SDA, ali se nudi i Nikšić

Prema informacijama koje smo već objavili, prije hapšenja Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman te kasnije i lidera SBB-a Fahrudina Radončića, pojedinci iz SDA nagovarali su Željka Komšića da se Demokratska fronta vrati u koaliciju sa SDA!? Ali, u izjavi za jedan portal, Komšić je odbacio tu mogućnost: “Pa, nećemo se mi vraćati u vlast i koaliciju kako to bilo ko iz SDA poželi. Osim toga, SDA ima svog partnera u Radončiću i mi im želimo svu sreću u tom braku, kazao je Komšić.”

Jedini pokretač

Ubrzo potom, samo nekoliko sati nakon što je naš list objavio informaciju da su se u jednoj sarajevskoj slastičarnici sastali ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara i predsjednik DF-a Željko Komšić, na kojem se, moguće, razgovaralo i o uvjetima povratka DF-a u vlast, koju, formalno, nikada nisu ni napustili, u “Dnevniku D” FTV-a lider DF-a smjelo je ustvrdio da Radončićevo hapšenje nije politički montiran proces, jer je slučaj “suviše krupna stvar da bi se išlo u političke montaže”.

Nadovezujući se na Komšića, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić dodao je kako misli da se “moramo izdići iz situacije i prepustiti pravosuđu da radi svoj posao”. No, za razliku od Komšića, lider SDP-a smatra kako postoji mogućnost da neko nekome pakuje: “Imamo najmanje dvije situacije. Jedna prema kojoj neko iz koalicije pakuje drugom partneru i drugu prema kojoj je partner iz koalicije odgovoran za ovo i bez pakovanja. Ne zna se koja je gora opcija za koaliciju ili državu. Siguran sam da birači nisu glasali za to da imamo koaliciju koja je zasnovana na podvalama, podmetanjima, ucjenama i da jedni druge štite od odgovornosti”, rekao je Nikšić.

Dvojica potrošenih i uveliko demaskiranih političara, čiji se učinak dobrobiti državi, uprkos dugogodišnjem boravku u svim strukturama vlasti, ne može kvalificirati pozitivnim niti jednim značajnim rezultatom – naprotiv – ovim nastupima ne samo da su se stavili na stranu i u službu progona protiv SBB-a i Fahrudina Radončića nego su se direktno ponudili da se vrate u vlast.

Uprkos vrlo izričitoj tvrdnji da je DF iz koalicije sa SDA izašao zbog toga što su se njihovi kadrovi zalagali za institucionalna rješenja uz puno poštovanje slova zakona, a kadrovi SDA za rješenja koja ni na koji način nisu uvažavala bilo koji zakon, osim zakon jačeg, posljednje izjave i postupci, prije svih, Željka Komšića, a odmah potom i Nermina Nikšića, ukazuju da u njihovoj politici, doista, ne vrijede nikakvi moralni principi, već samo gramzivost za foteljama.

aljosa-campara

Čampara: Lobira za interes

Žestina i bezobzirnost posljednjeg napada na ličnost i kredibilitet lidera SBB-a Fahrudina Radončića, a koji je, ustvari, napad na bošnjačko političko jedinstvo, naprosto ostavlja bez teksta i najrječitije. S jedne strane, moć bez ikakve kontrole svakog poštenog građanina suočava s mogućnošću da “na pravdi Boga” bude optužen – i, izvjesno, osuđen – za bilo šta, a to zaista utjeruje strah u kosti i ušutkava i najrječitiji jezik. S druge strane, nije isključeno da je trenutni muk i rezultat ili posljedica zaprepaštenja politikom lišenom bilo kakvog racionalnog objašnjenja i političkog opravdanja.

Onog trenutka kada je nedobronamjerna regionalna politička elita s očiglednom nelagodom, zašto ne reći i strahom, reagirala na formiranje brojčano nezanemarivog i snažnog bošnjačkog probosanskog političkog bloka oličenog u koaliciji SDA i SBB-a, političko-porodične strukture, uplašene za vlastite privilegije i nelegalno stečenu imovinu, povukle su cijeli niz poteza radi diskreditacije i anuliranja ličnog i političkog autoriteta i kredibiliteta lidera SBB-a, jedinog koji je djelom pokazao da može pokrenuti reforme i da ih može provesti isključivo u korist države.

Privatni interesi

Hoće li Bošnjaci radi prizemnih interesa malobrojnih pokvarenih i samobitnih moćnika upropastiti još jednu šansu da postanu respektabilan i uvažen politički, nacionalni i svaki drugi faktor ne samo u Bosni i Hercegovini nego na Balkanu, koji ponovo tresu nacionalne groznice i s Istoka i sa Zapada? Hoće li Bošnjaci, ponovo, dopustiti da sitnošićardžijski i privatni interesi budu iznad nacionalnih i državnih/državotvornih interesa svih stanovnika Bosne i Hercegovine? Hoće li bošnjački političari sada naći snage da iz svih stranačkih, političkih i drugih struktura odlučivanja odstrane zlu krv i truhlo meso koji truju i nagrizaju prvu ozbiljnu i uspješnu političku koaliciju koju su Bošnjaci uspjeli napraviti u poslijeratnom periodu?

Koalicija, koja ima potencijal i jedinstvenu priliku da bošnjačku državotvornu politiku vrati u pravi kolosijek – izgradnju institucija države, dovedena je u pitanje za hatur ostanka na vlasti po svaku cijenu, očuvanja stečenih privilegija, materijalne imovine i zaštite od pravednog i nepristrasnog suđenja političko-porodičnog klana.

Krivi će biti svi koji su šutjeli

Kada se razmaknu zavjese očiglednog, ostaje mnoštvo insinuacija o sivim planovima i eminencijama, postavljaju se pitanja koja zahtijevaju hitan odgovor, a koji traži mobilizaciju svih raspoloživih intelektualnih, političkih, pa i vjerskih autoriteta radi smirivanja situacije, kritičkog sagledavanja stanja, identificiranja problema, nuđenja rješenja i odstranjivanja svih smetnji na zacrtanom putu. U protivnom, za eskalaciju situacije u najgoru zamislivu odgovorni će biti svi koji su šutjeli kada je bilo najpreče progovoriti.

Autor: F. KARALIĆ – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close