Bošnjačka udruženja: Tražimo smjenu Vuka Jeremića

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) pozdravio je danas izvinjenje glasnogovornika generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moona zbog izvođenja i ovacija, kako su istakli, militantnoj srpskoj nacionalističkoj pjesmi “Marš na Drinu” na koncertu u UN-u koji je organizirao predsjednik 67. zasjedanja Generalne skupštine UN-a i bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, izvještava novinar agencije Anadolija .

”Dok pozdravljamo vijest, također, tražimo da UN poduzme odgovarajuće korake kako bi se adekvatno kaznio glavni arhitekta i krivac za ovaj nemili događaj”, navodi se u dopisu KBSA.

Iz KBSA su zatražili da UN zbog ovog skandala smijeni Vuka Jeremića sa položaja predsjednika 67. zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je sa partnerskim organizacijama, Institutom za istraživanje genocida Kanada (IRGC), Savjetodavnim vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) i Bosansko-američkim institutom za genocid (BAGI) uputio protestno pismo na adresu UN-a.

Izrazili su razočaranje zbog prisustva Generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona na koncertu koji je održan u UN-u, a koji je organizirao Vuk Jeremić, predsjednik 67-e sjednice Generalne skupštine UN-a.

Koncert je, kako su tada naveli, bio skandalozno ponižavanje žrtava genocida u Bosni i Hercegovini jer je orkestar svirao ozloglašenu i nasilničku srpsku nacionalističku pjesmu “Marš na Drinu”.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona Martin Nesirky saopćio je u četvrtak da je ”UN svjestan da su neki ljudi povrijeđeni izvedbom srpske ratne pjesme”. Napomenuo je da generalni sekretar UN-a nije bio svjestan o kakvoj se pjesmi radi i gdje se sve koristila ova pjesma u prošlosti.

Pjesma “Marš na Drini” je srpska ratna pjesma i nekadašnja himna Srbije. Američki mediji navode da je postala inspiracija za fašiste i srpske nacionaliste te da je bila zabranjena od strane komunističkih vlasti poslije Drugog svjetskog rata.

Tekst pjesme uključuje dijelove kao što su “krv je tekla Drinom”. “Marš na Drinu” su, prema iskazima žrtava, pjevale srpske snage tokom genocida 1995. godine u Srebrenici, kada je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

 

(aa)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close