-TopSLIDEKolumne

Bošnjaci su dugo u zabludi da će neko riješiti probleme umjesto njih

Američki hladan tuš predstavnicima bošnjačkih političih elita: Bošnjaci su dugo u zabludi da će neko riješiti probleme umjesto njih

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci Miloš Šolaja ističe da ovaj stav američke administracije postoji od onog trenutka kada je zaustavljen rat i da su SAD od tada na stajalištu da sve ostaje stvar unutrašnjih političkih dogovora.

Izjava zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju Metjua Palmera (Matthew), koji je kazao da je pogrešan stav koji čuje u Sarajevu, da “treba sačekati Bajdenovu administraciju koja će, preko brežuljaka, na bijelom konju, s Dejtonom dva ili novim aprilskim paketom, riješiti njihove probleme”, svojevrstan je hladan tuš predstavnicima bošnjačkih elita smatraju sagovornici “Glasa Srpske”.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže da je ovo poruka koju bi Bošnjaci trebalo da razumiju, a to je da je prizivanje bilo kojeg predsjednika da ostvari njihove snove, nešto što je “lišeno svake budućnosti, dogovora i razvoja”.- Američka administracija zna da novi sukob ne smije biti mjera podrške jednoj strani. I oni su izvukli velike pouke i ovo nije svijet iz 1992. godine, nego iz 2021. godine. Ovu poruku Bošnjaci moraju da čuju, jer bi mogli propustiti možda posljednju šansu ne samo za BiH nego i za FBiH, gdje imaju šansu da pokažu svoju sposobnost. Oni to nisu uradili, nema vlasti na nivou FBiH, vlada haos u kantonima i opštinama i to je sve dokaz nesposobnosti i frustracije – smatra Stevandić.Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci Miloš Šolaja ističe da ovaj stav američke administracije postoji od onog trenutka kada je zaustavljen rat i da su SAD od tada na stajalištu da sve ostaje stvar unutrašnjih političkih dogovora.

– Problem je u tome što je neko sam sebe zavaravao da bi neko od stranaca mogao bukvalno da donese na tacni ispunjenje političkih ciljeva kako ih neko zamišlja. Međunarodna zajednica nema potrebu da se miješa u te unutrašnje rasprave, jer to može biti skupo, i politički i finansijski – ističe Šolaja.On dodaje da su Bošnjaci dugo u zabludi da će neko riješiti probleme umjesto njih i da se ustavna rješenja postižu isključivo uz konsenzus svih strana, jer nijedno nametnuto rješenje nije održivo na duže vrijeme.

Matthew Palmer, Foto: Agencije

– Američka administracija zna da novi sukob ne smije biti mjera podrške jednoj strani. I oni su izvukli velike pouke i ovo nije svijet iz 1992. godine, nego iz 2021. godine. Ovu poruku Bošnjaci moraju da čuju, jer bi mogli propustiti možda posljednju šansu ne samo za BiH nego i za FBiH, gdje imaju šansu da pokažu svoju sposobnost. Oni to nisu uradili, nema vlasti na nivou FBiH, vlada haos u kantonima i opštinama i to je sve dokaz nesposobnosti i frustracije – smatra Stevandić.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci Miloš Šolaja ističe da ovaj stav američke administracije postoji od onog trenutka kada je zaustavljen rat i da su SAD od tada na stajalištu da sve ostaje stvar unutrašnjih političkih dogovora.

– Problem je u tome što je neko sam sebe zavaravao da bi neko od stranaca mogao bukvalno da donese na tacni ispunjenje političkih ciljeva kako ih neko zamišlja. Međunarodna zajednica nema potrebu da se miješa u te unutrašnje rasprave, jer to može biti skupo, i politički i finansijski – ističe Šolaja.

On dodaje da su Bošnjaci dugo u zabludi da će neko riješiti probleme umjesto njih i da se ustavna rješenja postižu isključivo uz konsenzus svih strana, jer nijedno nametnuto rješenje nije održivo na duže vrijeme.

Član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski kaže da ne treba zaboraviti da je Dejtonski sporazum nastao na vrhuncu moći SAD, a da su nade o unitarizaciji BiH potpirivali pojedinci poput Volfganga Petriča (Wolfgang Petritsch) i Pedija Ešdauna (Peddy Ashdown).

– Palmerova izjava će, nadam se, ohladiti te nerealne ambicije, a SDA, koja je te nade raspirivala, natjerati da objasni narodu da su one neostvarive – kazao je Sitarski.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close