BiHPolitika

Bošnjaci i Hrvati nepoželjni, a šefovi su samo kadrovi SDS-a

Ured za veterinarstvo BiH potresaju afere

Bošnjaci i Hrvati nepoželjni, a šefovi su samo kadrovi SDS-a

Da se u Uredu zapošljava nezakonito, potvrdio je i Ured za reviziju institucija BiH

S. Muhić / Avaz.ba

Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine već nekoliko mjeseci, kako saznaje „Dnevni avaz“, potresaju afere. Prema tvrdnjama grupe uposlenika, koji su na više adresa poslali pismo o svim nezakonitim radnjama u ovoj državnoj instituciji, glavni je razlog nelegalno zapošljavanje službenika.

Slično ili gore

Kako su naveli uposlenici (imena poznata redakciji), zbog straha od odmazde ne smiju govoriti javno. Ali, tvrde da je kadrovska politika aktuelnog direktora Ureda Ljubomira Kalabe prevršila svaku mjeru. 

Razlog je činjenica da je na pet od ukupno šest šefovskih pozicija u Uredu imenovao svoje kadrove, i to sve Srbe. I na ostalim pozicijama državnih službenika, kažu, situacija je slična ili gora.

– Do prije nekoliko godina pozicije su bile ravnomjerno raspoređene uz poštivanje odredbi Zakona o državnoj službi u institucijama BiH. Struktura državnih službenika u Uredu okvirno je odražavala nacionalnu strukturu stanovništva BiH. Međutim, kako su zbog teške bolesti u posljednje vrijeme umrla dva šefa iz reda bošnjačkog naroda, Kalaba je na te upražnjene pozicije imenovao nebošnjake – kazali su uposlenici.

Kako tvrde službenici Ureda, osim što se radi na štetu Bošnjaka i Hrvata, direktor Kalaba u posljednje je vrijeme užurbano primao isključivo kadrove SDS-a.

– Tako je u mandatu Kalabe zaposleno čak sedam službenika srpske nacionalnosti na neodređeno vrijeme. Šest ih je zaposlio po ugovorima pa se dešava da neki od njih imaju više plaće od stalno zaposlenih službenika – svjedoče uposlenici Ureda.

Nalaz revizora

A da se u Uredu zapošljava nezakonito, potvrdio je i Ured za reviziju institucija BiH, koji je u izvještaju za 2018. godinu ustanovio da se znatan broj osoba angažira na osnovu ugovora o djelu te da su zaposlene „osobe koje već duže vrijeme rade na istim poslovima po ovom osnovu, bez jasnih i transparentnih procedura angažiranja“. 

– Ovakav način užurbanog zapošljavanja kadra SDS-a na rukovodeće pozicije donosi veće implikacije na daljnji rad Ureda. Institucija je nefunkcionalna, netransparentna i pristrasna u kontroli zaštite zdravlja životinja, zaštite javnog zdravlja, u inspekcijskoj kontroli uvoza i izvoza robe životinjskog porijekla, kao i u označavanju i kretanju životinja – tvrde uposlenici.

Nemoguće napredovati

Problem je i to da se u posljednja dva mjeseca samo na osnovu mišljenja Agencije za državnu službu, uz izbjegavanje objavljivanja konkursa, premještaju pojedini šefovi. Tako je onemogućeno da bilo koji Bošnjak ili Hrvat napreduje u Uredu, navode službenici.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close