BiHPolitika

“Bosni i Hercegovini prijeti recesija!”

SVETLANA CENIĆ OZBILJNO UPOZORAVA GRAĐANE “Bosni i Hercegovini prijeti recesija!”

Svijet je na početku nove ekonomske krize, poručila je ekonomistica Svetlana Cenić u emisiji “Puls” BN televizije. Ona je kazala da se ozbiljan svijet priprema na ekonomske posljedice koje će nastupiti zbog pojave virusa korone.

“Federalne rezerve su već smanjile kamate što je prvi put nakon finansijske krize, Evropska banka takođe razmatra šta da radi, Evropska banka je donijela odluku o pomoći u iznosu od 25 milijardi evra za privredu zemalja članica EU. Hrvatska se priprema, a premijer te zemlje je najavio da očekuju svoj dio. Slovenija je sama spremila paket, a naravno da će tu biti i sredstava EU”, rekla je Cenić.

Ona je podvukla da se za recesiju jedino ne sprema BiH.

“BiH će se naći u ozbiljnom problemu ukoliko se kao i druge države ne pripremi na ekonomske posljedice koje slijede”, kazala je ona.

„Ne mogu da shvatim da neko ko se zaklinje u svoj narod i državu još uvijek drži blokadu institucija, da nema budžeta, da u ponedjeljak nije usvojena odluka o privremenom finansiranju uz stav da je na snazi prethodna odluka. Ako neko i hoće da pomogne BiH ne može jer nije usvojen budžet. Nema preko koga. Blokada je na snazi, a institucije ne rade. Nema nikakvih dogovora i sporazuma, a samim tim nema ni kredita. Sve je uslovljeno budžetom.“

Ekonomistica Cenić je upozorila da ekonomiju BiH od posljedica koje nastanu uticajem virusa korona može oporaviti jedino odgovorno ponašanje nosioca vlasti i preduzimanje hitnih koraka.

„Spas je u proizvodnji i to se pokazalo i dokazalo. U investicijama, istraživanju i stvaranju novog proizvoda.“

Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o neučestvovanju srpskih predstavnika u donošenju odluka u institucijama BiH Cenićeva ne priznaje kao opravdanje u ovoj situaciji.

„Ovo je viša sila. Ovaj virus će da zahvati ekonomiju i mi sada treba da sjedino i da kažemo da je NS nešto odlučila. Pa Narodna skupština je odlučila da nema ANP-a, pa ga opet ima. Ta NS isto tako treba da zasjeda i da donese odluke da se pokrenu stvari ako ne zbog drugih onda zbog Srba u BiH kojih je jedna trećina. S druge strane, slijediti stav da je nešto završeno jer je neko rekao, onda tako možemo dok svi ne pocrkamo ili dok svi ne odemo.“

Hvalospjevi vlasti o uspješnoj ekonomiji u RS, povećanju plata i penzija, Cenićeva ocjenjuje kao, najblaže rečeno – neozbiljne, jer životni standard građana je, navodi ona, najbolji pokazatelj stanja ekonomije Republike Srpske.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close