Bosna i Hercegovina zarobljena interesima šest pojedinaca

Organizacije civilnog društva najoštrije osuđuju upućivanje seta izmijenjenih zakona Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, koji su 3. decembra dostavljeni Generalnom sekretarijatu, a nastali su na osnovu dogovora između političkih stranaka SDP BiH i SNSD, odnosno kasnijeg dogovora tzv. „šestorke“.

(Buka)

Sam način izmjena veoma važnih zakona Bosne i Hercegovine, kao što su Izborni zakon, Zakon o sukobu interesa, Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, Zakon o državnoj službi itd., prema kojem se na osnovu dogovora šest ljudi, i bez ikakve javne rasprave, po hitnom postupku mijenja osam zakona, predstavlja diktatorski i nedemokratski čin vladajućih partija.

Političke stranke na vlasti, odnosno njihovih šest lidera, ovime nastoje i zvanično potvrditi da imaju apsolutnu kontrolu nad svim procesima u Bosni i Hercegovini, postavljajući se iznad zakonodavstva, a kroz izmjene zakona o državnoj službi i zakona o sukobu interesa, i dodatno verifikuju svoju moć, kao i potpuni imunitet na sankcije za kršenje zakona.

Ovakvim ponašanjem političkih stranaka, kao i činjenicom da niko od nadležnih institucija na koje će pomenuti zakoni imati razarajući efekat nije reagovao, pokazano je da Bosna i Hercegovina nije demokratska, već država zarobljena interesima šest pojedinaca.

Potpisnice saopštenja će, u narednim danima, komentare na pomenute zakone javno uputiti Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, bez obzira na nastojanja da se njihove izmjene u potpunosti sklone od uvida javnosti. Istovremeno, koristimo priliku da  pozovemo i ostale organizacije civilnog društva da se suprotstave uništavanju zakonskog okvira i potpunom obesmišljavanju parlementarne demokratije u Bosni i Hercegovini.

Potpisnice saopštenja:

Transparency International Bosne i Hercegovine

Centri civilnih inicijativa

Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine

UG Zašto ne

Helsinški odbor za ljudska prava RS

Centar za promociju civilnog društva

Evropski istraživački centar

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close