-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

“Bosna i Hercegovina je i dalje protektorat. Nedopustivi su vanjski pokušaji…”

SERGEJ LAVROV NAKON SASTANKA S MINISTRICOM TURKOVIĆ: “Bosna i Hercegovina je i dalje protektorat. Nedopustivi su vanjski pokušaji…”

Lavrov je u obraćanju medijima sastanak ocijenio kao konstruktivan i sadržajan, te je podsjetio kako se susret dešava pet dana pred obilježavanje 25. godišnjice diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov istakao je nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković danas u Sochiju kako je BiH održiva zemlja te da su nedopustivi vanjski pokušaji da se vode procesi unutar zemlje. On je potrcrtao da je Rusija podržava odlazak OHR-a iz BiH te se prisjetio vremena kada je bio ambasador u UN-u. Kazao je, tada je BiH primljena u Vijeće sigurnosti, a sada dvadesetak godina poslije je i dalje protektorat.

Lavrov je u obraćanju medijima sastanak ocijenio kao konstruktivan i sadržajan, te je podsjetio kako se susret dešava pet dana pred obilježavanje 25. godišnjice diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

On je kazao kako Rusija potvrđuje svoju podršku provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji osigurava nezavisnost, teritorijalni integritet, suverenitet BiH, te jednakopravnost tri konstitutivna naroda i široka ovlaštenja dva entiteta.

“Bosna i Hercegovina je održiva zemlja i treba biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i njegovim principima, te su nedopustivi vanjski pokušaji da se vode procesi unutar nje”, podvukao je Lavrov obraćajući se na pres konferenciji nakon sastanka.

On je također naglasio kako je Rusija spreman dati podršku dijalogu na regionalnom nivou.

Kazao je kako su tokom sastanka pozdravili suradnju u svim sferama, politički dijalog, kao i međuparlamentarne, međuregionalne veze i partnerske odnose.

Lavrov je pozdravio i kako je rekao, bitnu odluku vlasti BiH da na zahtjev Rusije odobre otvaranje Ureda Ruske ambasade u Banjoj Luci.

Istaknuo je kao izuzetno važne ekonomske i trgovinske veze između Rusije i BiH, dodavši kako je Rusija jedan od najvećih trgovinskih i investicijskih partnera BiH. Podsjetio je kako je nakon pada trgovinske razmjene prošle godine razmjena ove godine porasla za preko 80 posto.

Također je podsjetio i na sastanke predstavnika obje zemlje iz oktobra, dodavši kako se danas razgovaralo o daljim projektima putem operatera kao što su Gazprom, Zarubezhneft i Sberbank.

Lavrov je također izrazio zahvalnost za pojačan interes među bh. građanima za rusku kulturu i jezik te najavio povećanje kvote za bh. studente na ruskim univerzitetima.

Izrazio je i zadovoljstvo oko dobre suradnje dvije zemlje na terenu UN-a, OSCE-a i Vijeća Evrope, piše N1.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close