„Bosanskohercegovački Muhamed Mursi“

Kandidatura bivšeg reisa Islamske zajednice BiH za člana Predsjedništva BiH kruna je njegovog dugogodišnjeg političkog djelovanja, tvrde analitičari. Podsjećaju da je Cerić i kao vjerski poglavar bio aktivan u politici.

(DW.DE)

„Narod, koji je pun duha, rekao bi da smo na putu da dobijemo bh. (Muhameda) Mursija i da Mustafi Ceriću fali još samo Muslimansko bratstvo u formi u kojoj ono postoji u Egiptu“, kaže za Deutsche Welle politički analitičar Slavo Kukić. On smatra da je kandidatura bivšeg reisa Mustafe Cerića za člana Predsjedništva BiH „užasna poruka za bh. društvo“. „To će, bez obzira na Cerićev uspjeh ili neuspjeh na oktobarskim općim izborima, funkcionirati kao dezintegrirajući faktor i kao faktor svojevrsnog kolektivnog straha i kod Srba i kod Hrvata u BiH“, ističe Kukić.

Kukić kaže da je „najgore što se može dogoditi da jedan od vjerskih poglavara uđe u političku arenu, posebno ako se radi o poglavaru sa veoma čudnom prošlošću“. „Podsjetiću da je taj isti Cerić javno poručivao da sva prava koja Bošnjaci imaju u Hrvatskoj i Srbiji treba dati Hrvatima i Srbima u BiH. Ako takav vjerski poglavar ulazi u najvišu politiku, onda se od njega nema šta očekivati nego da taj projekt, kojeg je promovirao kao vjerski poglavar, nastavlja realizirati kao politički“, kaže Kukić.

Mustafa Cerić u izbornu trku ulazi smatrajući da je bh. društvo u moralnoj krizi, da su oktobarski izbori „posljednja šansa za promjenu teškog stanja u BiH“ i da Bošnjaci imaju najveću odgovornost za sudbinu zemlje. Zato je najavio da će pružiti ruku i političkoj ljevici i političkoj desnici „kako bi snažno gradili srednji put centra“. Cerić, koji se, prema tvrdnjama analitičara, svojevremeno pokušao nametnuti i kao vjerski lider evropskih muslimana, sada ima konkretne političke ambicije, pri čemu računa i na značajnu podršku dijaspore.

Milorad Dodik: „Cerićeva politika nije skrivena“

U BiH su podijeljena mišljenja o političkom angažmanu Mustafe Cerića. Zvaničnici Republike Srpske, među kojima i entitetski predsjednik Milorad Dodik, nemaju ništa protiv Cerićevog političkog angažmana jer ga smatraju „iskrenijim“ od aktuelnih bošnjačkih lidera. Pri tome aludiraju na navodnu Cerićevu viziju BiH kao nacionalne države Bošnjaka. „Volio bih da on bude izabran, jer njegova politika nije skrivena. To isto misli i Bakir Izetbegović, samo on nije dovoljno hrabar da kao Mustafa Cerić o tome govori“, rekao je Dodik.

Politički analitičari smatraju da Cerić ne može ostvariti značajne izborne rezultate samo na osnovu glasova iz dijaspore. Kako bi ušao u državno Predsjedništvo, bivšem reisu su potrebni glasovi iz BiH. Srđan Puhalo misli da su mu šanse „veoma male“. Članovi bošnjačkih partija teško da će glasati za bivšeg reisa, a teško je očekivati da će ga Islamska zajednica podržati. Mislim da Cerić nije najbolje shvatio za šta se kandiduje, jer su njegove ingerencije suviše male da bi građanima obećavao Maršalov plan. Budimo pošteni, Bošnjaci još uvijek vole jednog bivšeg maršala“, kaže Puhalo za Deutsche Welle.

Publicista Nedžad Latić tvrdi da bi Cerićev uspjeh na predstojećim izborima imao „katastrofalne posljedice za Bošnjake i BiH“. „Ulazak klerika u Predsjedništvo BiH definitivno bi Bošnjake sveo na vjersku grupu i razvlastio ih nacionalnih i političkih premisa za evropske integracije“, rekao je Latić za Srpsku novinsku agenciju (SRNA). On tvrdi da bi Cerić, kao bivši reis, svojom kandidaturom „minirao“ Bošnjacima tranzicijski put prema sekularnom i liberalno-demokratskom društvu u BiH, te da je jedan od motiva Cerićevog političkog angažmana „personalni animozitet prema Bakiru Izetbegoviću.“

Građani o Cerićevoj kandidaturi

Građani koje smo anketirali imaju različita mišljenja o Cerićevom političkom angažmanu. J.K. iz Sarajeva misli da da je Mustafa Cerić „propustio trenutak da se koliko-toliko dostojanstveno povuče sa društvene scene u BiH“. B.D. Iz Tuzle vjeruje da Ceriću nije mjesto u politici. „Bili smo svjedoci njegovih uplitanja u političke tokove dok je bio poglavar Islamske zajednice. Neprimjereno je da se bivši i sadašnji vjerski poglavari, vladike i kardinali, miješaju u politiku. Građanima ove zemlje dosta je nebuloza, praznih priča i bogaćenja na tuđi račun. Cerić nema šanse“, kaže B.D.

Slavo KukićKukić: užasna poruka za društvo u BiH

A.A. iz Sarajeva smatra da „tako kompromitovanom čovjeku treba zabraniti i humanitarni rad“ te da je neprihvatljiv svaki njegov društveni, a kamoli politički angažman. H.S. tvrdi da Cerić, poput drugih, ima pravo na političku aktivnost. „Ne znam zašto je njegova kandidatura dočekana ‘na nož’. Tačno je da je bio vjerski poglavar, ali to može biti i prednost u odnosu na druge kojima su korupcija, nepotizam i koristoljublje draži od vjere u boga, od morala… Ne kažem da je Cerić kandidat za kojeg ću glasati, ali smatram da nije gori od aktuelnih vlastodržaca koji su ovu zemlju doveli do ruba propasti“, kaže H.S.

Mustafa Cerić kaže da nije sam donio odluku da se na predstojećim općim izborima kao nezavisni kandidat kandidira za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. U tome je, kako je istakao na pres konferenciji u Sarajevu, dobio „podršku i ohrabrenje od porodice, sugrađana, saradnika i prijatelja iz Evrope, Amerike, sa Istoka…“ Na taj se korak odlučio jer želi da državno Predsjedništvo bude „mehanizam za razvijanje i očuvanje državnosti BiH“. Cerić tvrdi da će suština njegovog budućeg političkog djelovanja biti „borba za ljudska prava i slobode, sigurnost i ekonomski progres“.

  • Datum 30.05.2014
  • Autor Samir Huseinović
  • Urednik Marina Martinović
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close