BiHPrivreda

Bosanskohercegovački izvoz podbacio za 155 miliona KM

Izvoz BiH za devet mjeseci manji je za 155 miliona KM nego u istom periodu prošle godine, a uzrokovan je usporavanjem ekonomija glavnih trgovinskih partnera BiH, izjavila je u Sarajevu stručni saradnik u Sektoru za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH Belma Hasić.

Na prezentaciji spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom za ovogodišnja tri kvartala, ona je istakla da je izvoz u Njemačku manji za 33 miliona KM u odnosu na devet mjeseci prošle godine, u Tursku 44 miliona KM, a uzrok je nesprovođenje sporazuma o slobodnoj trgovini, dok su takse koje primijenjuje Kosovo uzrok smanjenja izvoza za 105 miliona KM.

Komentarišući uvoz u BiH koji je u devet mjeseci veći za 334 miliona KM u odnosu na isti period lani, Hasićeva je navela da je jedan od razloga i variranje cijena nafte i njenih derivata na svjetskom tržištu.

Ona je dodala da BiH najviše izvozi u EU – 72,8 odsto od ukupne vrijednosti izvoza, zatim u zemlje Cefte 15,9 odsto, a u ostale zemlje 14,3 odsto.
BiH najviše uvozi iz EU 68 odsto, iz zemalja Cefte 15,2 odsto, a iz ostalih zemalja 16,8 odsto.

“Ukupan izvoz u Cefta zemlje iznosio je 1,53 milijardi KM, dok je uvoz iznosio 2,27 milijardi KM, te je ukupni trgovinski deficit bio 741 milion KM”, istakla je Hasićeva, te dodala da BiH ostvaruje suficit sa svim zemljama Cefte, osim sa Srbijom, gdje je dostignuta pokrivenost uvoza izvozom od skoro 50 odsto.

Spoljnotrgovinski deficit BiH zabilježen tokom devet mjeseci iznosio je 5,97 milijardi KM i veći je za 8,9 odsto nego u istom periodu prošle godine

Govoreći o agroindustrijskom sektoru, stručni saradnik u sektoru za makroekonomski sistem Komore Amila Šehić rekla je da je za devet mjeseci izvezeno proizvoda iz ovog sektora u ukupnoj vrijednosti od 615,6 miliona KM, što je manje za oko pet odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

“Proizvodi koji čine oko 50 odsto ukupnog izvoza su suncokretovo ulje, voće i prerađevine od voća, mlijeko i mliječni proizvodi, hljeb, peciva i kolači, brašno i drugli mlinski proizvodi, dok su top izvozna tržišta Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Crna Gora”, istakla je Šehićeva.

Prema njenim riječima, u BiH je uvezeno proizvoda agroindustrijskog sektora u ukupnoj vrijednosti od 2,4 milijarde KM, što je više za tri odsto u odnosu na prva tri kvartala prošle godine.

Govoreći o mlijeku i mliječnim proizvodima, ona je navela da je izvoz iznosio 18,1 milion KM, od čega se 55 odsto odnosi na UHT sterilizovano mlijeko i surutku koji imaju najnižu tržišnu vrijednost.

Kada je riječ o pivu, ona je rekla da pokrivenosti uvoza izvozom iznosi nepunih tri odsto, što pokazuje jako lošu poziciju domaćih u odnosu na strane pivare.
“I dalje su veliki uticaji niskih uvoznih cijena, tako da je prekomjerni uvoz piva u BiH prisutan 70 odsto”, istakla je Šehićeva.

Tokom devet mjeseci, prema njenim riječima, izvezeno je voća i povrća ukupne vrijednosti od 122,4 miliona KM, a najviše se izvozi svježa šljiva, smrznuta i svježa malina, šumski plodovi, trešnja, kornišoni, paradajz, krompir.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close