Kultura življenjaLifestyle

Bosanski zmaj u ragbi timu Kanade

ADMIR ĆEJVANOVIĆ, SPORTSKI JUNAK SJEVERNE AMERIKE

Piše: Nihad Krupić

Admir Ćejvanović, član je ragbi reprezentacije Kanade. On je medijska senzacija Svjetske asocijacije ragbija, preko kojeg se priča o ovom sportu prezentira širom svijeta, piše Patria.

O Admiru i njegovoj majci Rahmani je napravljeno nekoliko fantastičnih reportaža. Ni u jednoj Admir nije zaboravio reći da je ponosan na svoje porijeklo i domovinu odakle dolazi, iako je imao samo pet godina kada je u majčinom naramku napustio Veliku Kladušu i stigao u Kanadu.

13. marta 2016. u Vankuveru održan je Svjetski Kup u ragbiju od 7 igrača… Bilo je 16 reprezentacija. Kanada je osvojila 5 mjesto i Admir je još jednom pokazao svoje izuzetne igračke kvalitete.

Povodom 125 godina igranja ragbija u najzapadnijoj kanadskoj provinciji British Columbia, BC Rugby asocijacija je izdala promotivan video u kojem kroz igru i treninge prikazuje ovaj naporan i opasan sport. Glavna uloga u ovom profesionalno urađenom videu je dodjeljena Admiru Ćejvanoviću, jednom od najboljih igrača kanadskog ragbija.

Već u ranim školskim danima Admir se isticao svojim fizičkim predispozicijama i sklonosti prema svim sportovima. Pri kraju osnovne škole se opredijelio za ragbi i već u srednjoj školi je postao mladi reprezentativac Kanade. Od tada putuje i igra širom svijeta. Igranje na turnirima Sjeverne Amerike, Engleske, Irske, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Rusije, Dubaia ovog je snažnog mladića uvrstilo u internacionalce kojima su otvorena vrata najboljih ragbi klubova u svijetu.

Visok 194 cm, težak 110 kg, nevjerovatnom snagom, brzinom i neustrašivošću ovaj igrač razbija svaku odbranu pred sobom. Svi Admirovi treneri su uvijek isticali kako je unatoč talentu uvijek radio više od drugih i da mu je disciplina i želja za uspjehom uvijek bila najjača strana.

Tim osobinama je postao lider tima koji preuzima na sebe sav pritisak utakmice i kao takav se uvažava i sluša na terenu.

Vitrine Admirove sobe su pune priznanja i pehara koje je osvojio kao najbolji igrač mnogih turnira i njegova ponosna majka Rahmana prije svega kaže kako je bila veoma zabrinuta kako će sama da othrani nemirno dijete.  Danas je neizmjerno ponosna da je njen Admir postao mladić kojeg su između hiljade drugih izabrali da u ovom promotivnom videu postane uzor novim kanadskim generacijama.

Pored svih obaveza koje ima, Admir tokom boravka u Vankuveru uz majku Rahmanu, kao volonter učestvuje u aktivnostima Bosanskohercegovačkog kulturnog centra, pokazujući ponos na svoje porijeklo i domovinu iz koje dolazi. Admirova priča je tako slična mnogim pričama djece porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji su širom svijeta pokazala da se samo uz naporan rad i talenat može doći do svakog uspjeha. Treba očekivati da Admir Ćejvanović zaigra uskoro i za BiH nacionalni tim jer su kontakti već uspostavljeni.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close