Bosanske piramide u Visokom – Dr. Osmanagić protiv vjetrenjača u najvećoj arheološkoj kontroverzi

Već četvrti tjedan u nizu obrađujemo teme iz nama bliskog okruženja. Ovaj puta je na red došao fenomen koji iz godine u godinu u Visoko dovodi stotine tisuća turista, volontera i stručnjaka iz cijelog svijeta. Ogromna oporba koju najčešće krasi  nedolazak na nalazište, veliki otpor financijskih sektora ka sponzoriranju i opstrukcije sa svih strana samo su neke od ‘vjetrenjača’ protiv kojih se na dnevnoj bazi bori veliki tim dr. Semira Osmanagića. Čija će ruka biti uzdignuta na kraju, skorašnje vrijeme će pokazati.

(piramidasunca.ba)

KLASIFIKACIJA: (2) Drevne civilizacije

POPULARNOST: 5

MOGUĆNOST: 5 – Iako će oporba iste sekunde zaključiti kako je riječ o ‘prirodnoj formaciji’, sudeći po onome što se vidi na licu događaja, brojnim sofisticiranim snimkama i izjavama vodećih svjetskih stručnjaka teško je ne uvidjeti kako ‘tu ima nečega’. Podzemni tuneli, platoi i terase na samoj Visočici, brojne karakteristike umjetne formacije i vrlo oštar napad akademske zajednice na sve znanstvenike koji podrže projekt samo su neke od prilično začuđujućih činjenica. U svakom slučaju, istina je jedna – ako dr. Osmanagić bude zaslužan za ovo epsko otkriće, pisat će povijest, a svi oni koji su mu bili oponenti postat će predmet ismijavanja. Ukoliko bude obrnuto, rijetko tko će zapamtiti ili zapisati ovaj projekt – tako da se zapravo u cijeloj priči nema ništa za izgubiti. Mujo je očito ishodio vrlo dobru građevinsku…

Mjesto ove ‘anomalije’ je brdo Visočica, 32 kilometra od Sarajeva. Dr. Semir Osmanagić idejni je pokretač otkrića koje za konačni cilj ima oživljavanje zakopane doline piramida u Visokom. Svake godine tisuće turista obilazi dolinu dok stotine volontera putem neprofitne organizacije MRAV otkopava piramide i tunele u okolici. Kako se sve nalazi u Bosni i u neposrednoj blizini EU samim time sam sve okarakterizirao ‘kontroverznim’. Nevjerojatna količina truda uložena je potkopavanje, a ne otkopavanje projekta. Kada su institucije protiv nastavka projekta onda je to, sudeći po praksi kroz stoljeća, najbolji motiv za korak dalje. Velika bosanska piramida višestruko nadmašuje one u Gizi što, po Osmanagiću, ugrožava ne samo povijesni nego i turistički potencijal Egipta. Iako na prvu sve izgleda kao kompleks brda već jednostavnom metodom mjerenja stranica i usporedbe sa stranama svijeta dolazimo do velike podudarnosti. Nakon svih ostalih znanstvenih metoda provjere dolazimo do zaključaka kako je brdo odjednom sve bliže tomu da postane piramida.

Osim pitanja odakle piramida u Bosni drugo povezano pitanje je i – Tko su graditelji? To je vjerojatno i najdelikatnije pitanje u cijeloj priči, a Osmanagić je uvjeren u postojanje više civilizacija koje su živjele u području i utjecale na izgled piramida. Kada su izgrađene? Isto tako delikatno pitanje koje iziskuje dosta znanstvene istrage i dokaza. Razni predmeti pronađeni u neposrednoj blizini ukazuju na prilično hrabre pretpostavke o datumu izgradnje. Treće pitanje je možda i najintrigantnije – Zašto su izgrađene? Već su pronađeni ostaci drevnih kamenih blokova kao i podzemni tuneli što navodi da su arheolozi vrlo blizu nečemu. Toplinska satelitska snimka govori da je okolno tlo dosta toplije od onoga ispod piramida što je jedan od mogućih dokaza jer je piramida hladna iznutra zbog brojnih prostorija.

No, nisu baš svi sto posto zagrijani za ovakva arheološka istraživanja. Jedan dio bosansko-hercegovačke vlade i parlamenta nije za to jer će ‘eventualna blamaža’ donijeti jednu prilično grotesknu sliku prosječnog Bosanca, poput one u vicevima o Muji i Hasi. Smatram da tko ne riskira, taj i ne profitira – dajem podršku Osmanagićevoj tezi bez obzira koliko ona nekima nevjerojatna i smiješna bila. S obzirom tko je na suprotstavljenoj strani Semir zasigurno ima raju kao podršku. Kako ga poznajem i osobno vrlo dobro, red je da prenesem jedan od intervjua koje smo svojevremeno obavili, a desetke znanstvenih istraživanja iz svih mogućih disciplina kao i mišljenja brojnih znanstvenika možete pronaći na službenoj stranici Piramida sunca

Razgovarao sam sa Semirom Osmanagićem, otkrivačem, voditeljem projekta i fondacije vezane uz Bosanske piramide u Visokom, povodom prikazivanja ovog arheološkog nalazišta na popularnom Histoy Channelu.

‘History Channel’ ima svjetsku popularnost i gledaju ga milijuni ljudi u više od stotinu zemalja. Osnovne poruke te emisije su bile da su ‘Bosanske piramide najveće na svijetu’, da su ‘piramide građene na svim kontinentima’ te da ‘postoje otpori otkrivanju bosanskih i kineskih piramida’. Na ovaj način dolazi do preokreta u globalnom tretmanu bosanskih piramida. Popušta medijska blokada, ruše se dogmatski stavovi da su piramide građene kao faraonske grobnice. Sada se otvara prostor da se sazna istina o svrsi najstarijih, superiornih piramida od Kine, Egipta i Mauricijusa, preko Bosne, Perua, Bolivije do Mezoamerike i Kahokja piramida u SAD.

Što se sve dogodilo od početka istraživanja do danas? Pola desetljeća istraživanja dovela su do sasvim novog arheološkog fenomena u regiji i šire… Kakav je politički odnos prema projektu u Visokom?

Dio kulturnog establišmenta u BiH, ali i u cijelom svijetu juriša na nas, piše peticije, pokušava sve da diskreditira naša znanstvena istraživanja, vrši medijski bojkot. Činjenica da su prve europske piramide otkrivene u BiH, da su najveće na svijetu, da imaju najprecizniju orijentaciju stranica na svijetu, da imaju najkvalitetniji beton ikada proizveden, da su najstarije na svijetu, da imaju najveću mrežu prapovijesnih podzemnih tunela, da imaju najveće keramičke skulpture od osam tona pronađene u tim tunelima… Sve to traži mijenjanje svih knjiga povijesti, doktorske disertacije padaju u vodu, profesorska zvanja također, od Sarajeva do Bostona. Svima njima je bilo lakše pokušati zaustaviti jednu malu Fondaciju umjesto tih radikalnih promjena. Ali, nisu uspjeli.

Osim neprikosnovenog povijesnog značaja, ovdje je u pitanju i onaj turistički. Kolika je procjena broja posjetitelja iz svih dijelova svijeta i kakva je strategija osmišljena za budućnost?

Istraživanje bosanskih piramida je postala najaktivnija arheološka lokacija na svijetu. Radili smo na svim piramidama (Sunce, Mjesec, Zmaj, Zemlja i Ljubav) i otkrili nove metre prahistorijskih podzemnih tunela. Privukli smo, gotovo bez ikakve podrške države, nekoliko desetina tisuća turista. Jedan od glavnih ciljeva nam je iz tunela ući u piramidu Sunca. Ovo je dugoročni interdisciplinarni znanstveni projekt koji će zauvijek promijeniti lice domaće znanosti, ali i turizma i ekonomije. Otvoreni smo za svakoga i za to je najbolja ilustracija naš poziv svima da nam se pridruže u novoj sezoni od lipnja u ulozi volontera.

Skeptika je i dalje veliki broj. Sve popularnija je i mogućnost da je brdo Visočica zapravo prekriveno piramidom, a ne piramida brdom. Bitno je istaknuti i sve manju brojku onih koji tvrde da je fenomen posve prirodni. Koja znanstvena istraživanja idu u prilog ‘najvećoj piramidi na svijetu’?

Akademske institucije (sveučilišta, akademije znanosti, znanstveni instituti) nameću jedan pogled na svijet kroz obrazovni sistem i dalje prema medijima. Naravno, iza te slike svijeta stoje elite čija su vaninstitucionalna gnijezda u Velikoj Britaniji i SAD. Kompletan sustav je zasnovan na strahu i tu promjene nisu dobrodošle. Srećom, niz nezavisnih istraživača, primjenjujući znanstvene metode, dokazuje da je naša daleka prošlost drugačija od one koju nam nameću. Najviši stupanj ‘znanstvenog suglasja’ su međunarodne znanstvene konferencije na kojima brojni stručnjaci iz različitih znanstvenih disciplina izlažu rezultate svojih mjerenja, analiza uzoraka, radiokarbonskih datiranja. Do sada smo održali tri takve znanstvene konferencije koje su verificirale postojanje bosanskih piramida i prapovijesnog podzemnog labirinta koji ih povezuje. Takozvani ‘skeptici’ koji iz svojih udobnih fotelja dovikuju kako ‘tamo nema ništa’ i da je ‘sve prirodno’ nemaju nikakvu težinu. Naime, u znanosti su ‘mišljenja’ irelevantna. Jedino su važna mjerenja koja uvjerljivo govore o postojanju umjetnih piramidalnih građevina, obloženih betonskim blokovima s unutrašnjim prolazima i prostorijama te izmjerenim energetskim fenomenima. I, ne samo to. Naše ruske kolege geofizičari dr. Oleg Khavroshkin i dr. Vladislav Tsyplakov su utvrdili da je čitava piramida građena od ‘nekompaktnog materijala’, dakle nije riječ o prirodnom brdu nastalom milijunskim procesom taloženja, već je riječ o građevini od dna do vrha.

Dežurni kritičari navode da bi ovo bila prva piramida prekrivena naseljem u povijesti i da je tako što ‘teško moguće’. Koji su primjeri ranije pronađenih piramida prekrivenih prirodnom građom i kakvo je Vaše mišljenje o kineskim piramidama i kompleksu Yonaguni u Japanu?

Na vrhu najveće meksičke piramide Cholula u državi Puebla, potpuno prekrivene nanosima zemlje, španjolski su konkvistadori podigli crkvu ne sluteći da je ispod ogromna piramidalna građevina. Slična stvar je i u Bosni. Na vrhu najveće piramide na svijetu potpuno prekrivene zemljom srednjovjekovni su bosanski vladari podigli malu utvrdu poznatu kao grad ‘Visoki’ neznajući da se nalaze ne vrhu kolosalne umjetne građevine. Moja posjeta kineskim piramidama me je uvjerila da se od 250 piramida u središnjoj kineskoj provinciji Shaanxi, od kojih su sve prekrivene zemljom i rastinjem, njih dvadesetak ističe svojim dimenzijama i superiornim materijalom (blokovima granita i pješčara). Kineska vlada ne dozvoljava iskopavanje tih piramida jer je njihova starost viša od 12.500 godina i to bi u potpunosti promijenilo kinesku povijest. Slično je i sa megalitnim gradovima otkrivenim u posljednjih petnaestak godina na dnu Pacifika u trokutu Japana, Tajvana i Kine. Njihova starost je viša od 12.500 godina i japanski stručnjaci su zdušno povikali da su te strukture zapravo prirodne, nastale radom vodenih struja.

Pitanja koja zahtijevaju odgovor su – Tko su graditelji piramida, kada su iste izgrađene i koja im je svrha? Za koliko godina se nadate da ćemo uspjeti rasvijetliti ove enigme?

Mi ovim projektom u BiH odgovaramo na pitanje koja je svrha originalnih piramida. Najmoćniji energetski oblik u prirodi je oblik piramide. Kada napravite piramidalnu građevinu, orijentirate je prema stranama svijeta ona postaje snažan pojačivač, amplifikator prirodnih izvora energije. Prirodne željezne ploče emitiraju elektromagnetnu energiju, magma u središtu planeta generira magnetnu energiju, između dva vodena toka se stvara električna struja, kretanje vode proizvodi negativne ione… Piramida usisava i pojačava sve ove prirodne energetske izvore, ali i druge koje mi ne možemo mjeriti svojim znanstvenim instrumentima, na primjer – orgonsku energiju. Drevni graditelji piramida su vrlo pažljivo locirali piramide iznad potentnih energetskih točaka na planetu. Stoga su piramide vrlo složeni energetski mehanizmi. Nakon desetine tisuća godina, brojnih tektonskih poremećaja, zemljotresa, poplava, kolapsa dijelova piramida, skidanja piramidiona i sl. jasno je da više ne rade kao nekad.

Kakva je budućnost projekta, planirate li raditi neke veće zahvate u ovoj ili sljedećoj godini i kada bi, po Vašoj procjeni, piramida trebala biti ‘očišćena’ ili barem jasno uočljiva s jednim ili više bridova? Pišete li kakvu novu knjigu?

Ovaj projekt u najsiromašnijoj državi Europe s 50% nezaposlenih i zatvorenim državnim muzejom, neće dijeliti njihovu sudbinu. Ovo je najatraktivniji arheološki, a možda i znanstveni projekt na svijetu. Nas pokreće entuzijazam i ljubav prema istraživanju stoga ne brinemo o budućnosti projekta. Piramida će se čistiti tempom koji nam omogućava da arheološki dobro provjerimo sve kulturne slojeve. Ali, brzi tempo ćemo bilježiti u Podzemnom labirintu. Već smo očistili gotovo 1.000 metara i nezaustavljivo napredujemo ka Bosanskoj piramidi Sunca. Svake godine izdajem dopunjeno izdanje knjige o otkriću bosanskih piramida. U Americi mi izlazi knjiga o misterioznoj kulturi ‘Anasaza’ i novo izdanje knjige o Majama.

Doktora Osmanagića ćete moći vidjeti i u Zagrebu, u subotu 18. listopada u 18:00 u prostorijama Zagrebačkog velesajma na sajmu MYSTIC…

I, ZA KRAJ PITANJE NA KOJE ODGOVARAJTE U KOMENTARIMA – ŠTO VI MISLITE O BOSANSKIM PIRAMIDAMA I JESTE LI POSJETILI KOMPLEKS?

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close