-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleVisoko

Bosanske piramide: Simbol države kojoj ne daju naprijed

(Patria) – Reporterska ekipa agencija Patria sredinom decembra posjetila je Bosanske piramide, tačnije piramidu Sunca.

Dan što bi se reklo nije čemu. Oblaci se spustili na zemlju. Proleti i pokoja kap kiše.

Ali naša ekipa nije odustala. Mislili smo otići i do tunela, ali nismo stigli, pa ćemo ih posjetiti nekom drugom prilikom. 

Po dolasku na onaj dio za početak turističkog obilaska piramide Sunca slika nam je postala još sivlja od samog vremena. Nigdje nikoga. Istina, već je zima, kraj godine, ali nekako smo se nadali da zateknemo barem desetak ljudi. 

No, desilo se suprotno. I mještani koji žive tik uz stazu prema vrhu piramide nisu bili voljni vrijeme provoditi vani. 

Dolazimo do kućice u kojoj dvojica turističkih vodiča prodaju karte.  Konačno susrećemo i posjetioce piramide. Tačnije dvije gospođe treće životne dobi, koje su šetale stazama piramide. 

Upoznajemo i našeg vodiča, Amara Kulovića, u neku ruku i kolegu, bili smo na istom faksu. 

Stepenik po stepenik stižemo do prve kote. Amar nam objašnjava šta gdje i kada je iskopano. Priča nam o kristalnim betonima koje su pronašli istraživači. Objašnjava da je dužina piramide oko 270 metara. 

Netom poslije predvodi do kote na još visočijem položaju. Penje se po plohama betona, za koje objašnjava da su stare tridesetak hiljada godina. Gledamo ga u čudu dok pokušavamo uokviriti to vrijeme u svojoj glavi. 

Amar nastavlja svojim tempom. Navodi istraživače, njihova otkrića i institute koji su ta otkrića potvrdili. Kijev, Zagreb i neki drugi. Na tren pomišljamo kao da smo u nekoj naučnoj misiji. 

Ali se brzo otrijeznimo. Amar upire prstom i objašnjava “ovo je privatno, morali bi kupiti da istražujemo”. Upire prstom malo visočije. Ovo je kaže državno, tu nam je zabranjeno istraživati. 

Na pitanje zašto država ne dozvoljava, Amar pojašnjava: “Pa sjetite se onih naučnika koji su poručivali da će se spaliti i baciti sa zgrade ako se ovdje otkriju piramide”. Pominje Amar i neki institut, ali iznova ljuti zbog takvog stava nismo ga ni zapamtili, jer čim je protiv projekta koji od Visokog pravi centar, nisu nam ni bitni. 

A onda, Amar se malo zarotira i kaže onim stepenicama možete još malo gore. I tu završava priča. Možete vi i ka vrhu, ali nema puta ni putića. Imaju šiblje i grmlje. Kako rekoh, to je državna imovina. 

Popeli smo se još malo i uvjerili da Amar govori istinu. 

Isto tako, uvjerili smo se da ova država ima puno toga, ali da zarad nekih domaćih i privatnih interesa, a možda i stranih neće, ne može, ne daju joj da ide naprijed. 

Bosanske piramide više nisu imaginacija. Vidi se tu dosta toga. Kroz nauku je puno toga i dokazano. A opet, imamo one koje smatramo pametnim, a kod očiju ne vide. 
Pitam se samo da su im strane valute koprena zbog koje ne vide ono što svi mi, obični smrtnici vidimo. 

Čuli smo mnogo priča o efektima tunela pod piramidama. Sljedeći put se vraćamo baš na tu lokaciju, da snimamo i provjerimo. 

Širom svijeta postoje turističke Mekke zasnovane na ispričanom a nevidljivom. Samo je kod nas vidljivo neispričano i nepriznato. 

Bosno moja, Sunca piramido!

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close