BiHPrivreda

Bosanske njive mogle bi hraniti arapski svijet

Bosanske njive mogle bi hraniti arapski svijet: Velika razvojna šansa za BiH

Al Dahra, jedna od najvažnijih kompanija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za proizvodnju i trgovinu hranom, uskoro bi mogla razviti svoj biznis i uložiti dosta novca u Bosni i Hercegovini, piše Biznisinfo.

Naime, načelnik Odjeljenja za EU i projekte u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Amir Hujić, govoreći o jednoj drugoj temi za agenciju Srna, kratko je kazao da „kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dobro poznata u Srbiji, sada svoje mjesto traži i u Sarajevu“.

Husić nije pojasnio šta to konkretno znači. No, iza ove šture informacije mogla bi se kriti velika razvojna šansa za BiH, piše BiznisInfo, s obzirom da je riječ o ogromnoj kompaniji sa velikim investicionim potencijalom, što je već dokazano u svim državama gdje su dosad radili.

Kompanija je specijalizovana za uzgoj, proizvodnju i promet osnovih prehrambenih proizvoda kao što su riža, brašno voće i povrće, kao i hrane za domaće životinje.

Firma radi u više od 20 država svijeta gdje ima njive, fabrike i distributivne centre. Od regiona, odranije je prisutna u Srbiji, gdje je početkom ovog mjeseca najavila veliku ekspaniziju.

Kako je ranije ovog mjeseca izjavio Khadim Al Derei, direktor Al Dahre, kompanija planira proširiti dugogodišnje partnerstvo sa Srbijom. Rekao je da u Srbiji već imaju 1.000 hektara zemlje i planiraju da kupuju još, jer im je cilj 20.000 hektara.

Također je rekao da kompanija dobro napreduje i u Egiptu, gdje posjeduju više od 54.000 hektara. Osim u Egiptu i Srbiji, kompanija ima i 4.000 hektara u SAD, isto toliko u Španiji i nešto oko 2.000 hektara u Australiji.

Arapi planiraju potrošiti oko 130 miliona dolara ove godine na kupovinu njiva širom svijeta kako bi ulagali u projekte koje bi osigurali veću sigurnost hrane, rekao je Al Darei.

Nadamo se da će dio tog novca završiti i u BiH, odnosno da će Al Dahra pokrenuti masovnu proizvodnju u našoj zemlji, koja sigurno može proizvesti kvalitetnu hranu za svjetsko tržište.

(Nezavisni.ba/Biznisinfo)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close