Bosanka Anesa Kajtazović postala gradonačelnica u Americi

Anesa Kajtazović, koja ima samo 24 godine, nedavno je u američkoj državi Iowa pobijedila gradonačelnika Johna Rooffa, predstavnika republikanaca, i tako postala gradonačelnik Waterlooa iz reda Demokrata.

Anesa je sa sestrama, majkom Hadžirom i ocem Hazimom došla u SAD 1997. godine, nakon što su ih više od četiri godine premještali po različitim izbjegličkim kampovima, u nekoliko oblasti južne Evrope.

Da bi prehranili porodicu, roditelji su radili i po nekoliko poslova, uglavnom teških, fizičkih. Anesa je započela redovno školovanje, iako nije dobro znala engleski, završila je Srednju školu “Zapadni Waterloo”, a zatim dobila diplomu specijaliste za javnu i poslovnu administraciju na Univerzitetu Sjeverne Iowe.

Mlada Anesa je pobijedila iskusnog političara i bivšeg gradonačelnika Rooffa sa 59 odsto glasova. Lokalni listovi su istakli da se 64-godišnji gradonačelnik, koji se za vrijeme trajanja kampanje kompromitovao zbog upotrebe državnog novca, koji je trošio za skupa lobiranja i česta putovanja, nije mogao da se suprotstaviti šarmantnoj i ambicioznoj Bosanki.

 

 

S obzirom da u Waterloou živi veliki broj djevojčinih sunarodnika, Anesina pobjeda slavila se nekoliko dana.

 

Podsjećamo, Kajtazović je već bila članica Predstavničkog doma Iowe, o čemu je Avaz već pisao.


avaz

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close