Borut Pahor: Moglo bi doći do cijepanja EU na dvije kategorije zemalja

On smatra da će među zemljama prve kategorije biti one koje su sposobne da rješavaju svoje tekuće probleme i pomažu drugima, “koje su razvijene, moderne i uređene”

(Depo)

Slovenački predsjednik Borut Pahor tokom posjete Hrvatskoj izjavio je da bi zbog krize moglo doći do cijepanja EU na dvije kategorije zemalja, prenijela je Srna.

“Može se očekivati da EU nastavi da se razvija u smjeru u kojem danas ide, ali i da se zbog krize rascijepi na dvije kategorije zemalja”, rekao je jučer Pahor na zagrebačkom univerzitetu, gdje je pred studentima govorio o tome kako vidi budućnost EU.

On smatra da će među zemljama prve kategorije biti one koje su sposobne da rješavaju svoje tekuće probleme i pomažu drugima, “koje su razvijene, moderne i uređene”, prenijeli su hrvatski mediji.

Prema njegovim riječima, Hrvatska postaje 28. članica EU u trenutku kada su moguća pomenuta dva smjera razvoja Unije, a Hrvatska mora biti spremna za oba scenarija.

“Jedan koji svi žele i u kojem će svih 28 zemalja ostati zajedno u Uniji jedne kategorije, i drugi u kojem će se Unija rascijepiti na zemlje prve i druge kategorije”, ocijenio je Pahor.

On je naveo da se Hrvatska mora potruditi da bude sposobna za igru “u prvoj ligi”, a ako se dogodi da se nađe u “drugoj ligi”, mora biti spremna za prelazak “u viši rang takmičenja”.

“Dođe li do odluke o podijeljenoj EU, proces selekcije već je počeo. To nije pitanje budućnosti već sadašnjosti”, izjavio je Pahor i dodao da smatra da će se Slovenija “provući kroz iglene uši” i izaći iz trenutne krize.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close