‘Borka Rudić obezvrjeđuje etičke standarde profesije koju zagovara’

Plenum građana i građanki Sarajeva upućuje reagiranje povodom priloga pod nazivom “Pritisak na medije”, emitiranog u Dnevniku BHT-a 1, u nedjelju, 2. marta 2014. godine.

U spomenutom prilogu izvještava se o učestalim napadima na novinare na plenumima, s posebnim osvrtom na Sarajevo i Mostar. Tim povodom, Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari, pripisuje odgovornost za napade tzv. “plenumašima”: “S obzirom da plenumaši tvrde da se bore protiv svega negativnog što je u bh. društvu, zapanjujuće je da koriste iste metode kakve koriste naši političari.“

Ovom izjavom, gospođa Rudić je obezvrijedila najmanje dva univerzalna etička standarda profesije koje zagovara Udruženje čija je predstavnica: izbjegavanje tendencioznih i neutemeljenih procjena i iznošenje provjerenih informacija unutar javno-medijskog prostora. Kao braniteljica javno odgovorne riječi, dužnost Borke Rudić je da se služi ispravnim i korektnim izrazima: ne postoji takvo nešto kao plenumaši, postoje samo učesnici i učesnice plenuma. Oni nisu nikakva sekta, već građani i građanke koji se koriste konstruktivnim oblicima neposredne demokratije kako bi artikulirali svoje nezadovoljstvo i pozvali na odgovornu vladavinu prava. Posebice je neprihvatljivo izjednačavanje legitimnog građanskog djelovanja sa represivnim djelovanjem vladajućih elita, koje te iste građane i građanke godinama pljačkaju i obmanjuju koristeći pozicije vlasti isključivo za potrebe zadovoljavanja vlastitih političkih interesa.

Umjesto da Udruženje novinara nastavi, kao što je do sada, da apeluje na medije, a posebice javne servise da se pridržavaju objektivnog i nepristrasnog izvještavanja o socijalnom buntu, odnosno o plenumima i protestima, ona svojim stavom doprinosi onim uređivačkim politikama kojima se uporno diskreditira građanski aktivizam kao vid korektiva vlasti.

Plenum građana i građanki Sarajeva jos jednom ističe da u potpunosti poštuje pravo novinarskih djelatnika na neometan rad i izvještavanje o aktivnostima plenuma. Također, Plenum izražava iskreno žaljenje povodom svih verbalnih uvreda koje su upućene novinarima i novinarkama u vrijeme obavljanja svog posla. Napominjemo da se građani i građanke na svakom Plenumu dobrovoljno organiziraju kako bi na svaki mogući način, kao redari ili moderatori/ce, osigurali neometano, dostojanstveno i bezbjedno javno okupljanje te iskazivanje nezadovoljstva na bazi uzajamnog poštivanja i odgovornog izražavanja.

Međutim, Plenum građana i građanki Sarajeva nije odgovoran za pojedinačne istupe učesnika i učesnica plenuma/protesta niti za eventualne incidente koje mogu nastati tom prilikom. Plenum građana i građanki Sarajeva nije formalno tijelo, već instrument putem kojeg se, na principima jednakih mogućnosti te ravnopravnog sudjelovanja u procesu odlučivanja, artikulira građanska volja.

Grupa za medije Plenuma građana i građanki Sarajeva

 

(fena/dh)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close